Димитър Радев иска стрес тестове за банките от 2016 г.

09.07.2015 | 18:05
по статията работи: econ.bg
Номинираният от ГЕРБ за управител на БНБ ще търси оценка от МВФ и Световната банка
Димитър Радев иска стрес тестове за банките от 2016 г.

Стрес тестове за банките и цялостен анализ за състоянието на сектора у нас през 2016 г. иска кандидатът на ГЕРБ за управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев. Тези идеи са част от 18-месечния му план за действия в банковата сфера, който беше представен по време на изслушването му от комисията по бюджет и финанси към Народното събрание (НС). Депутатите изслушаха и другите трима кандидати за поста - Григорий Вазов, Бисер Манолов и Виктор Йоцов.

В него се предвижда още до септември тази година да бъде подготвен доклад за състоянието на банковия сектор. Заедно с това Радев предлага до края на 2015 г. работа да започне специално звено в БНБ, което да отговаря за преструктурирането на финансови институции в съответствие с изискванията на европейска директива, която предстои да бъде въведена в националното ни законодателство.

За идната година кандидатът на ГЕРБ предлага подготвянето на вътрешна оценка на банковия надзор, както и такава, изготвена от експерти на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

В плана за действие на Радев се посочва, че оценката на активите и стрес тестовете за банките трябвало да станат на няколко етапа. Първият включва избирането на оценители и механизъм, по който да бъдат проведени те, като това трябва да стане до края на 2015 г. В средата на следващата година щял да бъде готов доклада за активите на баките, а след него да се направи и стрес тестове.

Също като кандидатът на реформаторите Бисер Манолов, Радев подкрепя идеята, че страната ни трябва да се присъедини към Единния банков механизъм и да се присъедини към еврозоната, като до тогава бъде запазен валутният борд.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...