Директорите на UBS разкритикуваха политиката на отрицателни лихвени проценти

10.05.2016 | 16:26
по статията работи: Даниел Василев
Банките са принудени да се колебаят дали да приемат депозити, изтъкна Серджо Ермоти
Директорите на UBS разкритикуваха политиката на отрицателни лихвени проценти
Снимка: Wikipedia.org

Двамата изпълнителни директори на швейцарския гигант UBS разкритикуваха политиката на отрицателни основни лихвени проценти (ОЛП), провеждана от повечето значими централни банки по света, както и мотивите в бизнес средата, която те създават, предаде Wall Street Journal. Висшите мениджъри на финансовата институция и в миналото са критикували действията на централните банки, като понастоящем са сред най-яростните противници на отрицателните лихвени проценти.

Въвеждането на отрицателни основни лихвени проценти – сега вече не само в Швейцария, но също и в големи части Европа и в Япония – е изключителна мярка, до която трябва да се прибягва в необикновени времена“, посочи представителят на управителното дуо на банката Аксел Вебер по време на ежегодната среща на ръководството на финансовата институция с акционерите ѝ. „Можем само да се надяваме, че времето на подобни драстични мерки от централната банка ще отмине колкото е възможно по-бързо. За съжаление, трябва да кажа за съжаление, няма много силни индикации, че отрицателните лихвени проценти скоро ще се превърнат в част от историята“, допълни още той.

В резултат на ниските лихвени проценти ние, а и целият банков отрасъл, сме изправени пред, честно казано, абсурдния въпрос: трябва ли да приемаме на депозит активите на клиентите си, когато това създава разходи за банакта – и особено когато трябва да обезпечаваме ликвидните активи с неразумно голямо количество капитал?“, посочи и другият главен изпълнителен директор на банката Серджио Ермоти. „Съмнявам се, че това е добро за финансовата система и икономиката“, допълни още той.

В условията на ниска инфлация, измерена посредством индекса на потребителските цени, много от най-важните централни банки по света намалиха основните лихвени проценти по депозитите на търговските банки. Най-агресивно тази политика беше използвана от централната банка на Швейцария, която понижи ОЛП по депозитите от -0,75% през януари м иналата година. Скоро действията ѝ бяха последвани от централните банки на Дания, Швеция Япония, както и от Европейската централна банка.

Сред критиките на отрицателните лихвени проценти е позицията, че те правят държавните ценни книжа по-малко атрактивни за инвеститорите. Освен това много икономисти изтъкват, че тази политика създава предпоставки за изкуствена кредитна експанзия и надуване на балони, като по този начин задвижва бизнес цикъла на бум, който обаче неизбежно бива последван от рецесия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...