Дори Марио Драги не може да спре възхода на облигациите в Източна Европа

17.07.2017 | 16:30
по статията работи: Econ.bg
Дори Марио Драги не може да спре възхода на облигациите в Източна Европа

Дори Марио Драги не може да спре тазгодишното завръщане на облигационните пазари в Източна Европа, коментира Bloomberg.

Облигациите в местна валута от Полша до Унгария напредват през последния месец, изправени пред нарастващите опасения, че Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да намали безпрецедентните си стимули. Ралито увеличи възвръщаемостта за дълга на региона до 6,7% през второто тримесечие – най-добрата сред развиващите се пазари.

Подобряващите се икономически данни и доходност, средно четири пъти по-висока от тези в Германия, привличат обратно инвестициите към региона година, след като най-големите инвеститори в облигации в света намалиха притежанието си на местни облигации в търсене на по-висока възвръщаемост на други места. Инвеститорите в BlackRock и Allianz Global Investors заявиха, че смятат облигациите за ценни, а анализаторите от Morgan Stanley и Credit Agricole миналата седмица коментираха, че източноевропейските валути са сред най-добрите им попадения.

„Източна Европа е място, което харесваме, защото основите се подобряват“, казва Серджио Триго Паз, ръководител на отдела за дълг от развиващите се пазари в BlackRock пред Bloomberg през миналата седмица. „В същото време ситуацията с лихвените проценти все още носи известна доходност, докато Европа започва да се нормализира“.

Доходността по германските държавни ценни книжа се е вдигнала до 18-месечен връх от 0,6% от 28 юни, когато Драги заяви, че рефлацията в икономиката на еврозоната създава пространство за спиране на покупките на облигации от ЕЦБ на стойност 60 млрд. евро месечно.

Ръстът намали спреда между германските и унгарските 10-годишни държавни облигации до най-ниското му ниво от две години и ограничи залозите на инвеститорите върху полски дълг вместо германски ДЦК до 11-месечно дъно.

Макар че развиващите се европейски икономики са сред най-големите получатели на стимули, намаляващите им нива на дълг и подобряващите се условия на търговия ще помогнат за смекчаването на негативните влияния от по-затегнатите парични условия, посочва Даниел Бебеси, мениджър, наблюдаващ активи за 2 млрд. долара в Budapest Alapkezelo.

Въпреки това е твърде рано да се оцени влиянието на спада на ликвидността в региона, казва Бебеси. Повече детайли за програмата на ЕЦБ се очакват през август, когато Драги ще посети симпозиума на Федералния резерв на САЩ в Джаксън Хол, по-малко от две седмици преди срещата на Управителния съвет на ръководената от него институция във Франкфурт.

Икономиките от Източна Европа отчитат ръст от 2,85% през първото тримесечие. Това е най-бързият темп от над три години, а безработицата спадна миналата година до най-ниските нива от поне 1999 г., сочат данни на Bloomberg. Въпреки повишаващото се заплащане инфлацията е напът да остане под целите на централната банка, което ще даде на централните банкери повече време да запазят лихвените проценти рекордно ниски.

Засилващото се евро също е добра новина за валутите в региона, тъй като то вероятно ще продължи да укрепва спрямо долара, казва Навийн Кунам, базиран в Лондон старши мениджър на портфейл в Allianz Global Investors. Полската злота, чешката крона и унгарският форинт са се повишили с над 10% спрямо долара тази година, като преди тях на развиващите се пазари е само мексиканското песо.

„Докато доходността на развиващите се пазари бива преоценена, дългът в Централна и Източна Европа ще остане устойчив заради силните макро фактори“, казва Кунам. „Очакванията ми са по-доброто представяне да продължи“./investor.bg/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
Майкрософт обмислял да пусне нова руска версия на Windows. При нея вместо надпис "Открито е ново устройство, да инсталирам ли драйвери", ще излиза надпис "Открито е ново устройство. Трябва да го...
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първо печатно издание на свещената еврейска...