Държавата не може да спре поскъпващите горива

20.08.2012 | 10:24
по статията работи: Теодора Пенева
Влияние на цените на горивата у нас оказва световната обстановка, обясни експерт
Държавата не може да спре поскъпващите горива

 

След като вчера финансовият експерт Кольо Парамов прогнозира достигане на цената на горивата до 3 лв. за литър наесен, днес той отново взе участие в дискусия по темата. Пред Нова тв Парамов и икономистът Владимир Каролев коментираха това колко ще поскъпнат горивата.

Според Каролев цените ще продължават да се увеличават, но при всички положения няма да преминат нивата от рекордната 2008 г., когато барел петрол е бил с 15% по-скъп, отколкото днес.

"Така че, мегдан за увеличение на цените още има", обобщи икономистът. Той добави, че не очаква да има добри новини по темата, освен ако САЩ не отворят резервните си петролни запаси.

Каролев каза още, че е против всякаква директна намеса на държавата в ценообразуването на петрола. Според него единственото, което държавата може да направи, за да спре главоломното качване на цените на горивата, е да стимулира конкуренцията на пазара.

Друг начин е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по-често да прави проверки за картелни споразумения. "Наскоро имаше такава проверка. Тя показа, че няма картелно споразумение, но това не значи, че в бъдеще не може да има такива картелни споразумения", заяви експертът.

От своя страна Кольо Парамов коментира прогнозата за достигане на цената на бензина до ниво от 3 лв. Този септември. По думите му световната обстановка диктува тенденциите, а държавата не разполага с нужния инструментариум, за да спекулира с този процес и да го предотврати.

"Така или иначе цената на суровия петрол се вдига достатъчно добре, като нива", каза Парамов.

Експертът посочи като един от факторите за поскъпването сложните отношения между Иран и Израел и възможността от възникването на война между тях. Според него това кара отделните петролни компании умишлено да завишат цените с около 10 долара. Преработвателните предприятия по света пък правят всичко възможно да завишат самата преработка, презастраховайки се за бъдещ период от три месеца. На борсата сериозно влияние оказа вече повишаването на долара за последните няколко месеца.

"Всички тези фактори влияят много и особено ситуацията около президентските избори в Щатите", допълни Парамов.


Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...