Държавата поема болницата в Девин

26.10.2012 | 17:35
по статията работи: Александър Димитров
Опозицията обвини управляващите в ликвидиране на общинското здравеопазване
Държавата поема болницата в Девин
Снимка: bulphoto.com

 

Общинският съвет в Девин излезе с единодушно решение болницата в града да бъде с над 51% държавно участие, съобщава Агенция „Фокус“. Кметът на града Цветалин Пенков е изтъкнал пред радио „Фокус“, че е съгласувано МБАЛ Девин ЕАД да учреди възмездно право на ползване за срок от 10 години върху недвижимия имот. С това е решена и точка първа от дневния ред.

Хубавото от цялата тази 9-10-месечна сага, в която участва новото ръководство на общината, е, че стигнахме до сближаване на позициите”, каза Пенков.

По точка втора, Общинският съвет е приел и меморандум, предложен от кмета. Той цели да затвърди вече поетите публично ангажименти между общината и държавата. В меморандума се посочва, че до месец съветът на Девин трябва да вземе решение за предоставяне на дълготрайни материални активи за възмездно ползване за срок от 10 години на дружеството.

До един месец Министерски съвет (МС) трябва също да вземе решение, и да заведе юрисдикцията на дружеството, което ще осъществява болнична дейност под държавен контрол. Освен това МС ще трябва и да обезпечи възмездното ползване на новото оборудване и ремонт, покривайки наличните медицински стандарти и критерии.

Двумесечен пък е срокът за начало на възстановяването на дейността на лечебното заведение за болнична помощ в Девин с минимум четири отделения. Те ще са съответно вътрешно отделение, неврологично, хирургично и педиатрично.

Точка трета изисква извършването на нови финансови проверки за периода 2001–2012 година. Те трябва да бъдат депозирани в Агенция Държавна финансова инспекция към Министерството на финансите (МФ).

По-рано през деня министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и депутатът от Коалиция за България Мая Манолова кръстосаха шпаги. Манолова обвини правителството в опити за ликвидация на общинското здравеопазване и изтъкна, че над 40 болници вече са фалирали. „Дневният ред“ пък повелява финансовия срив на здравните заведения в Пирдоп, Елена и Девин.

Атанасова контрира, че проблемите в болниците в Девин и Оряхово носят „белезите на управлението на тройната коалиция“. Девинското лечебно заведение има над 2 милиона лева задължения например. Министърът добави, че тази болница не е фалирала „днес“, а от цяла година не приема пациенти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Резултати | Архив
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
Богаташ, който не бил образован, но подпомогнал с голяма сума училището, бил поканен да държи пред учениците слово: – Деца – започнал той. – Училището е велико нещо. Тук учите...
На този ден 22.02   1358 г. – По време на Парижкото въстание граждани превземат кралския дворец. 1540 г. – Мари дьо Гиз е официално коронована за кралица на Шотландия. 1635 г....