Дянков подаде оставка 3

18.02.2013 | 11:18
по статията работи: Екип на Econ.bg
Лиляна Павлова е предложена за вицепремиер, а Томислав Дончев - за министър на финансите
Дянков подаде оставка

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е подал оставка. За Econ.bg от Министерството на финансите потвърдиха информацията, но заявиха, че мотивите за оставката на министъра ще станат ясни по-късно.

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство. Предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС. За това съобщиха впоследствие от пресцентъра на правителството.

Изявление на Симеон Дянков след подаването на оставката му може да прочетете тук.

Какво коментира опозицията вижте тук.

Мнението на икономическите експерти може да прочетете тук.

Позициите на вицепремиера са се влошили рязко в последните дни, заради забавените субсидии за земеделските производители. Според източници на в. "Труд" Дянков се е разминал с уволнение миналата седмица.

Финансист Номер 1, който от по-миналата седмица е в САЩ, е вбесил до краен предел премиера Бойко Борисов заради категоричното си решение да забави плащанията на селскостопанските производители до март-април тази година.

"Възможностите на бюджета са такива, че тези плащания могат да се случат в средата на март и след това евентуално остатъкът в началото на април. Това са възможностите и това ще се случи, каквито и стачки да има", обяви на 8 февруари Дянков в отговор на готвените протести на земеделски производители, насрочени за 20 февруари пред храм-паметника "Александър Невски". Самият Бойко Борисов обаче обеща, че парите ще бъдат платени до 22 февруари.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов отказа да коментира дали точно изплащането на земеделските субсидии е произлязла оставката на колегата му Симеон Дянков, предаде "Нова телевизия".

Въпреки това Найденов призна, че между него и колегата му наистина е имало противоречия, без да уточнява дали е ставало точно за изплащането на евросубсидиите. Земеделският министър е настоявал пред премиера тези субсидии да бъдат изплатени на всяка цена възможно най-скоро. От своя страна министър Дянков е казал, че в държавния бюджет засега няма възможност това да се случи.

Ескалацията на социалното напрежение през последните седмици, довела до безпрецедентни улични шествия и протести срещу енергийните монополи, вероятно е причина за рокадата в кабинета. Най-вероятно премиерът Борисов опитва да изпусне част от напрежението именно с отстраняването на икономическия си вицепремиер.

Международните медии коментират, че Симеон Дянков е уволнен ден след многохилядните протести в цялата страна срещу провала на правителството, ниския стандарт на живот и главоломно растящите сметки за електричество. Новината за уволнението излезе в емисиите на Агенция "Франс прес", Ройтерс и Асошиейтед прес.

*Информацията е обновена към 17.00 ч.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
4.74/12
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

K K 18.02.2013 | 12:32
"улични шефствия"?!? Вие сериозно ли???
Econ.bg 18.02.2013 | 13:20
Грешка на клавишите!
Mariela Koeva 18.02.2013 | 15:08
Стига с тия рокади! Всички вън!
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...