ЕБВР и инвестиционен фонд стават собственици на 30% от "Приста ойл"

09.05.2012 | 10:14
по статията работи: Лили Бончева
Българската компания за производство на масла и акумулатори готви експанзия на чужди пазари
ЕБВР и инвестиционен фонд стават собственици на 30% от "Приста ойл"
Снимка: Приста ойл

 

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и инвестиционният фонд Asia Debt Management Capital Ltd. (ADMC), базиран в Хонконг, стават миноритарни акционери в българската компания за производство на автомобилни масла и акумулатори "Приста ойл".

Заедно в консорциум, в който участват при равни условия, те ще бъдат собственици на 30% от капитала на холдинговата компания на "Приста oйл" в Холандия, а именно - "Приста oйл груп".

Делът е закупен от друг досегашен акционер – американския фонд Gramercy Emerging Market Fund (GEMF), който от своя страна през 2006 г. и 2007 г. купи от американския търговец на петрол Texaco съответно 25% и 5% от "Приста ойл".

Новината беше съобщена на пресконференция вчера (8 май) от един от собствениците на по-голямата част от капитала на българската компания Пламен Бобоков. Той и брат му Атанас Бобоков остават мажоритарни акционери в дружеството. На събитието присъстваха Жан-Марк Питършмит, управляващ директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа, и Роб Апълби, съдружник, съосновател и главен директор „Инвестиции” на ADM Capital. Фондът е създаден през 1998 г. и управлява активи от над 2 млрд. евро.

Сделката е изключително събитие за българската икономика, коментираха от "Приста ойл". Тя е и една от най-големите у нас от началото на годината. Финансовият пакет се състои от 48 милиона евро, с които ще се рефинансира кредитът на компанията към GEMF. Освен това ЕБВР ще отпусне на "Приста ойл" 12 млн. евро, с които да се финансира капиталовата инвестиционна програма на дружеството за периода 2012-2016 г. Те ще бъдат използвани за придобиване на нови активи в чужбина, главно в Чехия и Румъния.

Част от условията по сделката е отделянето на "Монбат" АД от "Приста ойл". "В отделни подхолдингови структури ще се обособят трите основни бизнеса на групата", обясни Бобоков.

"Оказваме подкрепа на една много мощна българска компания, която търси нови източници на финансиране", каза Питършмид. "Когато навлизаме на нови пазари, винаги търсим компании със стабилно пазарно присъствие", коментира Антъни Столкър, директор в ADM.

Освен към Чехия и Румъния, със свежите средства от сделката "Приста ойл" планира мощна инвестиционна експанзия в Турция, Унгария и други страни, стана ясно още вчера.

Финансов консултант по транзакцията с ADM и ЕБВР е Entrea Capital.

През 2011 година "Приста ойл" има 375 млн. евро печалба, което е ръст от 86 млн. евро спрямо предходната година.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...