ЕВН и НЕК остават единствени акционери в проекта "Горна Арда"

17.05.2010 | 11:25
по статията работи:
Другият кандидат за дял в проекта Alpine Bau GmbH се е оттеглил
ЕВН и НЕК остават единствени акционери в проекта "Горна Арда"

EVN AG (ЕВН) остава единствен партньор на "Национална електрическа компания" ЕАД (НЕК ЕАД) в проекта за изграждане на Хидроенергиен възел "Горна Арда". Другият кандидат за дял в проекта Alpine Bau GmbH се е оттеглил от планираната роля на акционер в проекта. В резултат на това Alpine Bau GmbH прехвърля всички права и задължения в проекта на EVN.

Очаква се австрийското дружество в най-скоро време да предложи на НЕК ЕАД актуализирано споразумение за сътрудничество по проекта, отразяващо новите обстоятелства.

От компанията, която обслужва Югоизточна България и Пловдив, уверяват, че промяната на дяловото участие в проекта няма да доведе до забавяне на работите. От там също така се заявява желание за ускоряване на партньорството с НЕК ЕАД, за да гарантира максимално бърз старт на ХЕК "Горна Арда" и осигуряване на "зелена" енергия от водноелектрическите централи на каскадата за клиентите на компанията в региона.

EVN AG е изпратила уведомителни писма за промяната в партньорските взаимоотношения по проекта ХЕК "Горна Арда" до министър-председателя на Република България Бойко Борисов, до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, до изпълнителния директор на НЕК ЕАД Красимир Първанов, до CCG Insaat Sanayi Yatirim ve Turizm A.S. ("Джейлан груп Иншаат Санаи Ятъръм ве Туризъм А.С.), както и до Alpine Bau GmbH.

 

Хидроенергийна компания "Горна Арда" е създадена през 1999 г. след междуправителствена спогодба между България и Турция от НЕК ЕАД и турската "Джейлан холдинг", заменена по-късно от Джейлан груп Иншаат Санаи Ятъръм ве Туризъм А.С. Проектът на каскадата предвижда изграждането на водноелектрическа генерираща мощност до 170 MW по течението на река Арда.

На 2 септември 2009 г. Министерският съвет на България обяви решението си да рестартира проекта и да допусне като инвеститори в проекта на мястото на
"Джейлан холдинг" австрийските компании EVN AG и Alpine Bau GmbH. Двете компании се договориха за откупуване на дела на турския холдинг, припомнят от австрийската компания.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....