ЕК: Депозантите в КТБ трябва да имат достъп до парите си

06.10.2014 | 12:00
по статията работи: Мина Стойчева
Европейското законодателство е с предимство пред националното, посочват от Комисията
ЕК: Депозантите в КТБ трябва да имат достъп до парите си

Депозантите в Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да имат достъп до парите си. Това потвърди за пореден път Европейската комисия (ЕК) в свое писмо в отговор на запитване от страна на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България. В своето запитване към Комисията клиенти в КТБ са алармирали за нарушението на техните права, както и за бездействието на Българската народна банка (БНБ) по случая с поставената под специален надзор финансова институция.

“Директива 94/16/ ЕК относно схемите за гарантиране на депозитите, изменена с директива 2009/14/ ЕК предоставя на всеки вложител правото да бъде компенсиран, ако неговите депозити станат недостъпни”, пишат в своя отговор от ЕК. От институцията посочват, че според европейското законодателство парите на всички вложители със суми до гарантираните 100 хил. евро са гарантирани от държавата, независимо от броя на откритите сметки в съответната банка.

“Член 10, параграф 1, ал.1 от директивата предвижда, че схемата за гарантиране на депозитите трябва да е в състояние да изплаща надлежно проверените искания на вложителите относно замразените им влогове в рамките на 20 работни дни от датата, на която компетентният орган е направил заключение според указанията на член 3,ал.1 от Директивата или пък от постановено решение на съдебен орган според чл.3, ал.2.”, обясняват още от Комисията.

Въпросният член 3 предвижда компетентните органи в съответната страна да установи възможно най-бързо дали конкретна банка е в състояние да върне депозитите на своите клиенти и ако това е невъзможно веднага трябва да започне тяхното изплащане от страна на държавата или от Фонда за гарантираните вземания, както е у нас.

От ЕК подчертават, че европейското право е с предимство пред националното. „Съответните разпоредби на директивата, които са безусловни, достатъчно ясни и точни, могат при определени условия да предоставят права и задължения на властите, гражданите и бизнеса във всяка държава-членка. Тези права може да бъдат наложени на съответните органи пред националния съд, с цел получаване на плащания по отношение на неналични депозити в съответствие с член 10 (1) на Директивата”, допълват от институцията.

Междувременно от своя страна членовете на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, до служебния премиер Георги Близнашки и до омбудсмана Константин Пенчев, в което настояват за тяхната незабавна намеса за спирането на разпродажбата на активите на ТБ „Виктория“.

Силно сме обезпокоени от сигналите, които получихме за разпродажба на активи на поставената под особен надзор КТБ и ТБ „Виктория“. Разполагаме с неофициална информация, че този акт се извършва чрез лицата Лазар Карадалиев, Веселин Бушев и Валери Димитров”, се казва в писмото.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...