ЕК може да санкционира България заради управлението на европейските средства

11.03.2015 | 14:00
по статията работи: econ.bg
Проверка е установила нарушения в 218 от общо 464 обществени поръчки
ЕК може да санкционира България заради управлението на европейските средства
Снимка: Thinkstock/Guliver

Европейската комисия (ЕК) може да санкционира България заради нарушения в управлението на европейските средства. Това се потвърждава в годишен доклад представен днес (11 март) от парламентарната комисия по европейските въпроси.

Според документа основните нарушения се отнасят до процедури по възлагане на обществени поръчки. Въз основа на тях могат да бъдат направени финансови корекции за сметка на държавния бюджет.

В доклада се посочва, че през миналата година Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“, която е към структурата на финансовото министерство, е анализирала общо 464 търга по обществени поръчки. В близо половината от тях или в 218 са били регистрирани нарушения и са били наложени финансови корекции.

Данните в документа говорят за проблеми по отношение на изпълнението на проекти по Оперативна програма „Транспорт“, както и при поръчки, свързани с изграждането на метрото в София, съобщава агенция БГНЕС.

Заради това от комисията по европейските въпроси искат да бъдат наложени финансови корекции на търговете, проведени от Агенция "Пътна инфраструктура", Национална компания "Железопътна инфраструктура" и "Метрополитен"-София.

В годишния доклад се допълва, че одит е бил извършен и на оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“. През миналата година средствата по тях бяха спрени, заради нарушения. Плащанията по тях бяха размразени в края на 2014 г.

Проверките на ОП "Развитие на човешките ресурси" са констатирали, че като цяло системата за управление на "програмата работи добре, но са нужни подобрения".

В доклада на агенция Одит на средствата от ЕС по отношение на ОП "Техническа помощ" се посочва, че се "налагат финансови корекции по част от проектите, попаднали в обхвата на проверката".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...