ЕП: Всички европейци трябва да имат банкова сметка

01.06.2012 | 12:32
по статията работи: Деляна Петкова
10% от европейците в момента нямат
ЕП: Всички европейци трябва да имат банкова сметка
Снимка: Sxc.hu

До януари 2013 г. откриването на банкова сметка трябва да стане законно право на всички граждани на Европейския съюз, поискаха от Комисията по икономика и монетарна политика в Европейския парламент. В момента 10% от европейските граждани нямат банкова сметка. Става дума основно за бездомни, хора с много ниски доходи, студенти или бежанци.

Всеки трябва да има достъп до банкови сметки с ниски разходи за управление, е записано в резолюция, според която до януари 2013 г.Европейската комисия трябва да изготви предложение за законопроект, който да прекрати това "финансово изключване". Тя е приета с 36 гласа "за" и само двама "против", пише iNews.bg.

В съвремието парите в брой вече губят важността си за ежедневните разплащания. За хората без банкови сметки и карти ежедневието става все по-трудно, коментират още от комисията. Според европейските депутати е необходимо законодателство на ниво ЕС, защото препоръките на Европейската комисия по тази тема дават резултат в много малко държави.

Законодателството трябва да се противопостави на банките, които се обръщат основно към комерсиалното, към атрактивните клиенти, а не към опростяване на банковия продукт, смятат от комисията. Основните разплащателни сметки на банките трябва да имат ниски разходи за поддръжка. Финансовите институции същото така не трябва да отказват откриването на подобни сметки заради ниски доходи, вида на заетостта, кредитната история или нивото на задлъжнялост, се казва още в резолюцията на комисията.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...