ЕС иска да глобява китайски и индийски авиокомпании

18.05.2013 | 16:05
по статията работи: Георги Георгиев
Осем китайски и два индийски превозвача вероятно ще платят глоби заради замърсяването, предизвикано от техните самолети при вътрешни полети
ЕС иска да глобява китайски и индийски авиокомпании

Осем китайски и две индийски авиокомпании са изправени пред налагането на многомилионни глоби в ЕС заради прекомерно отделяне на емисии от парникови газове, които техните самолети отделят над територията на Европа. Това съобщиха в петък от Европейската комисия.

Сред компаниите, които могат да отнесат солени глоби, е и китайският национален превозвач Air China. Той и другите осем компании рискуват да попаднат под ударите на европейската система за търговия с емисии (ETS), чиято цел е да намали замърсяването с въглероден диоксид – газът, който според мнозина учени е основният виновник за глобалното затопляне.

Миналата година ЕС прие силно противоречивият ход да добави авиокомпаниите към ETS режима, което предизвика вълна от протести в САЩ и Китай, които заявиха, че решението нарушава международното законодателство.

Тогава Пекин дори стигна дотам, че да постави под въпрос връзките си с ЕС, който е е най-големият външен пазар за източния гигант. С повишаване на напрежението Брюксел отстъпи и изключи от ETS не-европейските превозвачи, които извършват полети от и към ЕС.

Сега обаче стана ясно, че въпросните самолетни компании трябва да платят за замърсяването при полетите между страни на територията на съюза.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....