ЕС с готовност за създаване на "лоша банка"

12.07.2017 | 09:40
по статията работи: econ.bg
Ведомството за контрол на банковата дейност ще получи повече права за осъществяване на надзор
ЕС с готовност за създаване на "лоша банка"
Снимка: под лиценза на creative commons

Страните от Европейския съюз очертаха план за действие за борба с проблемните кредити. Ведомството за контрол на банковата дейност ще получи повече права за осъществяване на надзор. Освен това ще бъдат въведени нови правила за европейските банки.

Държавите от ЕС искат колкото се може по-бързо да намалят количеството на проблемните кредити в европейските банки, които към настоящия момент са от порядъка на около 1 трилион евро. Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле и колегите му очертаха във вторник в Брюксел план за действие. Той е насочен към по-голям надзор върху дейността на банките, обясни Шойбле.

„Трябва да се унифицират правилата за основание на така наречената „лоша банка“. Но за това е необходимо да се работи много внимателно. За осъществяването на това  трябва да са унифицирани  националните правила за неплатежоспособност за неголеми банки, които трябва да се различават от правилата за големите банки на ЕС. Неотдавнашните проблеми с банките на Испания и Италия показват, че има съществени разлики. Не трябва да се подхожда по един и същи начин към спасението на големите и не толкова големите банки, тук е необходимо задължително съгласуване“, смята немският финансов министър, цитиран от чужди агенции.

Волфганг Шойбле похвали действията на италианските управляващи по отношение на спасението на банките в страната. В началото на юни Италия заяви за готовността за рекапитализация на Banca Monte dei Paschi di Siena SpA,  след като Европейския съюз и италианските чиновници съгласуваха проект на план, който ще включва и по-нататъшно преструктуриране на най-старата банка в света.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер и министъра на икономиката и финансите на Италия Пиер Карло Падоян постигнаха „принципно съгласие“ по плана за преструктуриране на Monte Paschi, който, както се отбелязва в изявлението отваря пътя за профилактична рекапитализация. Сделката, която последва за „интензивно и конструктивно взаимодействие“ между Италия, ЕС и ЕЦБ ще изисква официално одобрение.

Monte Paschi бе принудена да се обърне за помощ към правителството на Италия, след като през декември банката не можа да привлече допълнителен капитал от инвеститорите. Европейската централна банка заяви, че италианската банка трябва да закрие липсата на капитал в размер от 8,8 млрд. евро. Според изчисленията на банката на Италия, правителството на страната ще предостави 6,6 млрд. евро, а останалата липса на капитал ще бъде затворена чрез кредити.

Новите правила за банките, които бяха обсъждани в Брюксел ще дадат възможност за създаване в ЕС на т.нар. „лоша банка“.

Председателят на европейската банкова организация Banking Authority (EBA) Андреа Енриа  по-рано през тази година заяви, че в ЕС трябва да се появи „лоша банка“, в която да бъдат събрани „лошите“ кредити на стойност 1 трлн. Евро. Сега те са в тежест на икономическия ръст в региона, смята Енриа. Продажбата на просрочени кредити е затруднена, поради липсата на необходимия пазар, което от своя страна води до занижени цени за тези кредити и пречи на усилията на банките да се избавят от подобна тежест.

Компания по управление на активи, действайки като „лоша банка“ ще се опитва да продава „лошите“ кредити по тяхната оценъчна „реална икономическа цена“, а не по пазарната. Ако европейската „лоша банка“ не може да се отърве от кредитите в разстояние на три години, то тя ще трябва да приеме пазарна оценка.

В банковата система на Европейския съюз има около 1,06 трлн. Евро неработещи кредити, което съставлява около 5,4% от общото количество на кредитите. Това е повече от три пъти повече, отколкото в Япония или САЩ. Само на банките от Италия се падат почти 276 млрд. евро „лоши“ кредити

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Резултати | Архив
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
Две блондинки си говорят: - Муцка, вчера карах колата на сервиз и си мислех, че щото съм жена, ще се опитат да ме прецакат. - И, как мина? - А, добре, оказа се, че само е трябвало да се долее...
На този ден 12.06   1153 г. – Анастасий IV е избран за папа. 1543 г. – Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар – своята шеста и последна съпруга. 1806 г. –...