Еврогрупата обсъжда предложените от Гърция реформи

09.03.2015 | 11:20
по статията работи: econ.bg
Ако те не бъдат приети може да последват избори в страната, казва Янис Варуфакис
Еврогрупата обсъжда предложените от Гърция реформи
Снимка: Reuters.com

На заседание в Брюксел в понеделник (9 март) финансовите министри на страните от еврозоната ще обсъдят предложените от гръцкото правителство реформи. В предвидените от Атина мерки са борбата с укриването на данъци и пресичане на контрабандата на горива и  цигари.

Също така от Атина искат да спре отнемането на домовете на бедните длъжници, безплатно здравеопазване и електричество за тези, които не могат да плащат. От своя страна от еврозоната настояват за намаляване на пенсиите и повишаване на ДДС.

В края на миналата седмица гръцкият финансов министър Янис Варуфакис изпрати писмо до председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум. В него той посочва първия кръг от реформи, които ще бъдат предприети от властите в страната, за да бъде осигурена допълнителна финансова помощ от международните кредитори.

В свое интервю за италианското издание „Кориере дала сера“ Варуфакис коментира, че Гърция ще бъде изправена през предсрочни избори или референдум, в случай, че финансовите министри от еврозоната отхвърлят реформите.

„Може да има проблеми, но както каза нашия премиер, ние можем да се върне по пътя на изборите или да поискаме референдум за това дали да приемем условията, поставени от Европейския съюз относно по-нататъшна спасителна финансова помощ за Гърция“, казва той.

Финансовият министър допълва още, че все още липсва отговор от страна на Европа по отношение на неговото предложение за замяна на дълга на Атина с облигации, които да са обвързани с номиналния икономически растеж, допълва БНР.

Бих искал Европа да разбере, че това ще бъде начин да изплатим повече от нашите задължения, а не по-малко”, обяснява той. По думите на Варуфакис има достатъчно средства за изплащането на пенсии и на заплати в държавната администрация. Той казва още, че не се налага страната да тегли нов заем.

Междувременно миналата седмица Атина изплати първия транш от 310 млн. евро от заема, отпуснат от Международния валутен фонд (МВФ). Страната успя да се издължи преди изтичането на крайния срок за това.

До края на март кабинетът на премиера Алексис Ципрас ще трябва да изплати общо 1,5 млрд. евро на международната организация. Те трябва да бъдат платени съответно на 13-ти, 16-ти и 20-ти март.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...