Експерт: Нова глобална рецесия ще настъпи след две години

22.10.2018 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Когато нивата на безработица спаднат под естествените си показатели, това кара бизнеса да увеличи заплатите на служителите, което пък намалява неговите печалби. В резултат се увеличават цените за крайните потребители и съответно инфлацията расте
Експерт: Нова глобална рецесия ще настъпи след две години
Снимка: БГНЕС

Нивото на безработица в САЩ вече е рекордно ниско – 3,7%. Заплатите се увеличават все по-бързо. Инфлацията също. Федералният резерв не спира да увеличава лихвените проценти. Всичко това сочи, че световната икономика вече достига точка на прегряване. Това пише в материала си за CNN Марк Занди, главен икономист в Moody Analistics, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Според Занди времето да говорим за следваща рецесия вече настъпва, а тя ще бъде факт през лятото на 2020 г.

Единият от индикаторите за наближаваща криза е моментът, в който икономиката премине през „пълна заетост“. Икономистите от дълго време коментират значението ѝ, но по-голямата част от тях остават единодушни, че дял от 4,5% трудово незаети е здравословното ниво. Това е т.нар. „естествено ниво на безработица“.

Когато нивата на безработица спаднат под естествените си показатели, това кара бизнеса да увеличи заплатите на служителите, което пък намалява неговите печалби. В резултат се увеличават цените за крайните потребители и съответно инфлацията расте. Именно тя стана причината Фед да затегне паричната си политика и да увеличи лихвените проценти. И икономиката прегря.

Всъщност Фед се надява, че затягане на политиката ще бъде достатъчно да охлади икономиката, връщайки нивата на безработица до естествени показатели. Това е един много подвеждащ процес обаче, а резултатите рядко са успешни.

Проблемът е, че когато безработицата започне да се увеличава, дори от много ниско ниво, то порочният кръг бързо се завърта. Увеличените ѝ нива принуждават потребителите да са по-внимателни към бъдещите си разходи. Бизнесът вижда това и наема по-малко служители. Нивата на безработица започват все повече да се увеличават. Потребителите и бизнесът все повече се отдръпват и неизменно икономическите показатели се влошават.

Предвид огромните фискални стимули, които временно пресушиха икономиката - въвеждането на финансирани от бюджетния дефицит данъчни облекчения, нивото на безработица може да спадне до 3% до края на десетилетието. Ако това се случи, Фед ще се окаже принуден да увеличи процентите до 4,5 без това реално да има негативно икономическо отражение.

Ако следваме историческата хронология отнема три години от пълна заетост до последваща рецесия. Броят на безработните спадна под здравословните 4,5% през лятото на 2017 г., така че криза може да се очаква лятото на 2020 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
При очния лекар... - Прочетете долния ред! - Не мога... - Значи сте късоглед. - Егати, цял живот неграмотен, а сега и кьорав!!!
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...