Експерт прогнозира поскъпване на горивата до 3 лв. наесен

19.08.2012 | 17:54
по статията работи: Теодора Пенева
Високите цени на горивата може да доведат до фалит на малките и средни бензиностанции
Експерт прогнозира поскъпване на горивата до 3 лв. наесен

Продължават дискусиите по темата за скъпите горива. В интервю пред БНР финансовият експерт Кольо Парамов прогнозира, че цената им ще достигне до 3 лева в края на септември тази година.

Той обясни, че са на лице няколко фактора, които определят поскъпването, а българското правителство няма възможност да регулира цените. Основният проблем според Парамов обаче е политиката по доходите – ниските заплати, които не стигат на българина да покрива своите ежедневни нужди.

Горивата ще изиграят една лоша шега в началото на есента, защото се нарушават базовите пропорции в българската икономика, коментира експертът и прогнозира засилване на недоволството към управляващите и задълбочаване на кризата.

Освен Кольо Парамов, темата коментираха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, Людмила Елкова от "Партия на гражданите" и председателят на Асоциацията на собствениците на малки и средни бензиностанции Ивайло Николов.

Според Николов високите цени на горивата ще доведат до фалити на малки и средни бензиностанции у нас. "Намаляват обемите и печалбите на самите обекти. Затова и много от малките бензиностанции затвориха и са на път да затворят. Големите нямат проблем", коментира той.

По думите на Ивайло Николов е немислимо акцизът им да се облага втори път данъчно, като му се начислява и данък добавена стойност (ДДС). Той е на мнение, че ДДС на акцизите на горивата трябва да отпадне.

От своя страна пък Людмила Елкова обясни, че акцизите на горивата са общностна политика и не могат да бъдат намалени. Тя посочи, че ДДС се начислява върху горивата във всички страни на ЕС.

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков посочи, че страната ни е на четвърто място по цени на бензина и на седмо – по цени на дизела в света. Имаме най – ниския акциз на бензина и втори на дизела, затова цените трябва да са различни. Би трябвало да сме на първо място по ниски цени и на второ по цени на дизела, каза той.

Трайков добави, че у нас има теоретично свободен пазар на горива и затова взаимоотношенията на пазара се наблюдават от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а не от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКЕВР). Това, което правителството е в състояние да направи, е да осигури съществуването на практика на свободна конкуренция.

По темата се изказа и транспортният министър Ивайло Московски. След като преди два дни той каза, че Европейската комисия (ЕК) би могла да се намеси, ако горивата у нас поскъпнат трвърде много, той обясни, че тогава е направил само предположение.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...