Завърших в чужбина. Как да си намеря работа у нас?*

22.12.2011 | 15:35
по статията работи: Петя Бързилска
Форумът "Кариера в България. Защо не?", който се провежда за четвърти път, запознава завърналите се българи с възможностите в родината
Завърших в чужбина. Как да си намеря работа у нас?*

"Хората трябва да са промяната, която искат да се случи"(1). Тази мисъл на индийския духовен водач Махатма Ганди припомни за читателите на Econ.bg днес Ованес Ованесян по време на форума "Кариера в България. Защо не?". Ованесян е собственик и управител на фирмата Web and Events, като и един от организаторите на събитието, което се провежда за четвърта поредна година и на което Econ.bg е медиен партньор*.

Целта на "Кариера в България. Защо не?" е да запознае и информира младите българи с опит и образование в чужбина за възможностите за професионална реализация в България. Идеята се ражда преди около 5 години. Тогава няколко ентусиасти, които са се завърнали в страната, решават да предприемат инициативата. Те искат да споделят опита си и да обяснят защо са избрали да се завърнат, както и какво следва от това. Организатори на събитието са сдружение "Тук-там" и кариерният сайт Back2BG.

Мениджъри, предприемачи и инициативни българи, идващи от чужбина, бяха лектори на проведените днес семинари. Посетителите можеха да разберат "Що е то "Кариера в България", "Случва ли се нещо в България?" и има ли допирна точка между изискванията и очакванията на работодателите и кандидатите от чужбина. Това бяха някои от темите, застъпени на форума.

Същевременно инициативата предостави възможност на младите професионалисти, пребивавали извън страната, да се запознаят с редица водещи компании от ралични браншове. Форумът беше домакин на фирми-изложители и институции, които представяха своята дейност и шансовете за кариерно развитие, които предоставят. Сред тях бяха KPMG, Ernst & Young, "Телерик", Агенцията за българите в чужбина, Nestle, HP и други. Интересно е да се отбележи, че посетителите проявиха най-голям интерес към консултантските и ИТ компаниите, които присъстваха на форума. Пред щандовете на тези фирми имаше големи опашки от млади хора, искащи да зададат своите въпроси. Те се интересуваха как с образованието си от чужбина могат да си намерят работа в родината.

"Важно е хората да се върнат, за да помогнат на държавата да се развива", заяви Ованесян в отговор на въпроса защо според него е необходимо българите да изберат България. Той отбеляза, че интересът към форума от година на година е все по-голям.

"Живях в Испания, но поради кризата трябваше да се завърна. Заради голямата безработица не успях да си намеря работа там", каза Лили, един от посетителите на "Кариера в България". Завършилата в Холандия 23-годишна млада жена все пак заяви, че е оптимист и се надява, че ще може да се реализира в родината.

Цвета - представител на KPMG - една от най-големите международни одиторски фирми, също сподели, че е забелязала, че много хора се връщат в България заради кризата в Европа. Според нея "завръщането е въпрос на избор". Тя е получила образованието си в Германия и работи от 7 години в българския клон на компанията.

------------------

(1)"Бъди промяната, която искаш да видиш в света" - една от многото вдъхновяващи мисли на индийския духовен водач Махатма Ганди. Мохандас Карамчанд Ганди, познат като Махатма Ганди (Махатма е санскритски термин, означаващ "велика душа" - бел.ред.), е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наричан е още "Баща на нацията".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...