Заловиха над 130 тона изрезки от колбаси при операция със звънко име

25.08.2010 | 14:04
по статията работи:
Отпадъците ще бъдат унищожени. Премиерът поздрави министрите Цветанов и Найденов за добрата работа
Заловиха над 130 тона изрезки от колбаси при операция със звънко име

Над 130 тона изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване, са конфискувани от ГДБОП и органите на ДВСК при акция "Дупетата". Това съобщи за Агенция "Фокус" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Акцията, която е започнала тази сутрин в 7 часа, продължава и в момента. Тя е озаглавена така, тъй като на жаргон краищата на изрезките от колбаси се наричат "дупета".

Проверени са складове и месопреработвателни предприятия в страната заради производството на продукти със суровини, предназначени за унищожаване.

По предварителни данни над 100 тона са установените количества изрезки в Плевен, над 25 тона - в Пазарджик, в Брестник - около 850 кг. , в София - около 850 кг., в Първомай - около 1,5 тона, става ясно от информацията на земеделското министерство.

По думите на министър Найденов всички количества са с неустановен произход - от различни партиди, с изтекъл срок на годност, от различни държави на ЕС. Става въпрос за добре измислена схема, която подлага на риск здравето на хората, коментира земеделският министър, цитиран от Dariknews.bg.

Това са количествата, които са конфискувани. Това са отпадъци от колбаси, които би следвало да бъдат унищожавани, а се вкарват в страната и се преработват и преетикетират като се предлагат на българския пазар, обясни Найденов. Конфискуваните количества ще бъдат унищожени в екарисаж. Предприятията "ще бъдат санкционирани възможно най-жестоко", категоричен бе Найденов и уточни, че може да се стигне и до отнемането на лицензи на някои от фирмите.

Акцията е свързана и с кампанията по налагане на стандарта "Стара планина" за месните продукти, за да бъде предотвратена всякаква злоупотреба.

Представете си, че някой може да се опита да смели тези неща и да ги предложи евентуално като свежи продукти, да използва голямото търсене, така че затова форсирахме тази акция, за да не може някои хора да използват еуфорията около търсенето на новите месни произведения по стандартите, коментира министърът.

Поздравявам министрите Цветанов и Найденов за проведената днес синхронна операция за предотвратяване на продукти със суровини, предназначени за унищожаване. Това е наистина една добра съвместна операция, по този начин премиерът Бойко Борисов коментира днешната акция "Дупетата". Той засегна и темата с вчерашната операция, довела до повторен арест на "Килърите":

Благодаря на полицаите, които показаха постоянство и търпеливост, извършиха огромна работа, провериха стотици материали и сигнали и постигнаха голям успех. Убеден съм, че в процеса на разследването ще се достигне и до други убийства, извършени от задържаните по операция "Килърите".

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...