Започва газификацията на Габрово

22.01.2013 | 09:32
по статията работи: Петър Чернев
Чакането на габровци продължи близо 17 години
Започва газификацията на Габрово

В Габрово ще бъде дадено началото на газификацията на града.

В церемонията ще участва премиерът Бойко Борисов, който по-късно ще присъства на представянето на договора за безвъзмездна финансова помощ за рехабилитация и разширение на ВиК - мрежата в Севлиево. Той заедно с кмета на общината Таня Христова и председателя на съвета на директорите на "Ситигаз България" Александър Кожухаров ще запалят символична факла, работеща на природен газ, с което ще бъде отбелязано свързването на Габрово с националната газопреносна система.

Дългоочакваната газификация е факт след близо 17 години, в които различни компании се захващаха с проекта, но никоя не го доведе до край. През последната година, откакто фирма "Ситигаз България" притежава лицензията за разпределение на природен газ, е инвестирала близо 10,5 млн. лв. Изграден е газопроводът от Севлиево до Габрово. В града са положени още 10 км тръби за "синьото гориво", информира БНР.

Първите потребители на този вид отопление са Общинската администрация, Техническия университет, две детски градини и местна фирма.

Първата копка на газификацията в Габрово трябваше бъде направена в началото на юли. Новината съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев на 27 май миналата година. До Нова година на газ трябваше да се отопляват всички общински обекти, включително и училищата, разказва в. "Труд".

История с газификацията на града няма аналог в страната. Причините за досегашния неуспех са политически и корпоративни.

Първо Черноморската технологична компания не изпълни задълженията си, после се сформира местно дружество "Централгаз" с общинско участие. Тържествено бе направена първата копка. Втора така и не последва в следващите осем години, а фирмата все се измъкваше с празни обещания. Това принуди тогавашния кмет Богомил Белчев да поиска от ДКЕВР да отнеме лиценза на дружеството.

Когато това стана, общинският съвет реши да покани фирмата "Овергаз". Собственикът Сашо Дончев и кметът Белчев си стиснаха ръцете. Обещаната инвестиция бе за 22 млн. лв. През 2007 г. фирмата започна работа, дори бяха поставени първите тръби, когато се разбра, че Върховният административен съд е върнал лиценза на "Централгаз". Така "Овергаз" не можа да продължи работата си.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
Двама бизнесмени отишли на гробището да навестят гроба на бивш партньор. Търсили, търсили, но не могли да го намерят. Изведнъж единия се ударил по челото: – Слушай, той навярно го е записал...
На този ден 22.08   565 г. – За първи път се съобщава за чудовище в Лох Нес, Шотландия. 1642 г. – Английския крал Чарлз I изпраща армията си срещу пуританските сили на Парламента...