Застрахователният пазар в ЦИЕ достигна 31,3 млрд. евро през 2016 година

17.07.2017 | 19:00
по статията работи: Econ.bg
Застрахователният пазар в ЦИЕ достигна 31,3 млрд. евро през 2016 година

Двигател на ръста е основно автомобилното застраховане

Застрахователният пазар в Централна и Източна Европа през 2016 г. нарасна с 1,6% основно благодарение на сегмента автомобилно застраховане. Размерът на брутните премии в региона достигна до 31,3 млрд. евро, а обемът на  застрахователните плащани отбеляза ръст от 48 на сто до 15 млрд. евро, пише сп. XPRIMM.
Средният темп на ръста, достигнат от застрахователния сектор в страните от ЦИЕ е 1,62%, което е по-ниско от общия икономически ръст в региона. Анализатори отбелязват, че ситуацията се влияе от колебанията на валутите, което в някои случаи влияе забележимо на резултатите на пазарите в евро.
Регионалната средна динамика, с изключение на влиянието на валутните курсове, в най-добрия случай съответства на средния темп на икономическия ръст, което показва, че нивото на застрахователно проникване не бележи подобрение.

Най-съществен темп на ръста на бруто премиите е регистриран в Румъния и Унгария – и в двата случая за сметка на повишените тарифи по автомобилната "Гражданска отговорност". На други край на класацията стои Полша, където продължава значителният спад в обема на записаните премии в животозастраховането, който се компенсира от положителна динамика в общозастрахователния сегмент, но като цяло показателят на бруто премиите бележи спад.

Като цяло, миналата година донесе някои любопитни промени в структурата на бруто приходите в региона: животозастраховането загуби около 4,5 п.п., докато в сегмента на общото застраховане делът на имущественото застраховане бележи спад с около 3 п.п. От друга страна, сегментът на автомобилното застраховане бележи ръст: застраховката автокаско нараства с 1,5 п.п., а задължителната "Гражданска отговорност" увеличава своя дял с почти 4 п.п. Трябва да отбележим, че делът на другите направления в застрахователния портфейл също отбелязва ръст с около 6 п.п., което свидетелства за опитите за диверсификация при застрахователите. Сред останалите направления на бизнеса прави впечатление застраховките за туристи, които придобиват все по-голямо значение на няколко от пазарите в региона.

Животозастрахователният сегмент на много от големите регионални пазари показва  негативна динамика, обоснована преди всичко със запазването на ниската доходност.

В сегмента на общото застраховане се наблюдава положителна тенденция (с едно изключение) в целия регион, обусловена най-вече с нарастване на част от пазара на автомобилното застраховане. Неслучайно най-добрите темпове на ръста са регистрирани на пазарите, където автомобилните застрахователи (особено по "Гражданска отговорност") са особено активни – такива са пазарите в Полша, Унгария и Румъния./insmarket.bg/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Скъпи, имам добра новина за теб... - И каква е тя? - Не си плащал автокаското напразно...
На този ден 20.04   1653 г. – Оливър Кромуел разпуска парламента в Англия. 1792 г. – Франция обявява война на Австрия и започва поредицата Революционни войни. 1841 г. – Във...