Идентифициран е един от помагачите за атентата в "Сарафово"

03.01.2013 | 08:51
по статията работи: Петя Бързилска
Според информацията той не е българин
Идентифициран е един от помагачите за атентата в "Сарафово"

Единият от двамата вероятни помагачи на атентатора от летище "Сарафово" вече е с установена самоличност. Това заяви пред bTV Станелия Караджова, завеждащ бургаския окръжен следствен отдел.

Според информацията той не е българин, като в момента е обявен за издирване.

"Разследването разполага с данни за съпричастността на 3 лица. Самоличността на едното от тях вече е установена. Той в момента е обявен за издирване. Знаем, че е от страна, в която през последните 6 години не е засечен. За него има косвени данни за връзка с атентатора, пребивавал у нас под името Жак Филип Мартен, и помагача му, под името Ралф Уилям Рико", каза пред в. "24 часа" Станелия Караджова.

Тя заяви още, че има данни за още едно, четвърто лице, но по установяването на неговата самоличност, както и за контактите с другите три все още се работи.

"Има версия за неговата съпричастност, но тя е само оперативна. "Категорични доказателства в тази насока към момента няма събрани. Очакваме резултата от провеждано издирване на дирекция "Международно оперативно сътрудничество" - МВР София", каза още следователят.

"Разследването не бива да се натоварва с политически нюанси. Може да се каже, че и четиримата са чужди граждани. Не е установено лице, което да им е помагало тук. Пребивавали са у нас от средата на юни, засичани са в градове в Североизточна България. Това са периодът и регионът, за които имаме доказателства. Искам да подчертая, че установяването самоличността на атентаторите е дело на различни държави и служби", заяви пред печатното издание Станелия Караджова.

Още миналия месец вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че атентаторите в Бургас са били трима или четирима. По думите му те не са българи и няма информация дали са пребивали в страната с установените лични документи.

Тогава Цветанов отказва да потвърди дали са били членове на международна терористична организация, нито дори дали са от една страна на произход. По думите му те са влезли в България около 20 дни преди атентата, като са дошли от държави – членки на Европейския съюз.

През юли миналата година автобус с израелски туристи, пристигнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака.

При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса - български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души, от тях 34 бяха транспортирани на следващия ден до Израел.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...