Изнасяме български пчелен мед за Германия

26.03.2015 | 14:10
по статията работи: econ.bg
Разработват софтуер, който да известява къде има кошери при пръскане на ниви
Изнасяме български пчелен мед за Германия
Снимка: Thinkstock/Guliver

Българският пчелен мед се изкупува и заминава за Германия. Това съобщи в Добрич Росимир Матеев, председател на Конфедерацията на пчеларите. Той добави, че освен две немски фирми в страната мед изкупува и една полска и те диктуват цената на стоката.

По данни на конфедерацията България годишно изнася между 8 и 15 000 тона мед. В момента изкупната цена, която предлагат търговците на производителите е 5,20 лв. за килограм мед от миналогодишната реколта, тъй като тече подготовката на пчелните семейства за новата паша през пролетта. Очакванията на пчеларите са тази година медът от нова реколта да стигне цена от 6 лв. за килограм. Според Матеев обаче преработвателните фирми и търговци са се споразумели да предлагат в началото цена от 4,50 лв. за килограм, което производителите смятат, че е ниско и неизгодно.

Основните проблеми в сектора, очертани от бранша, са кражбите на пчелни семейства, презимуването и смърттността в кошерите и отравянето на пчели от земеделски стопани, които пръскат нивите си без предупреждения.

По думите на Матеев има предложение за разработка на софтуер и система, която да пази пчеларите и пчелите им. В предложението е заложено земеделски производители, които планират пръскане в обработваните от тях ниви, да получават SMS-известие къде в района има кошери. Той подчерта, че именно в Добричка област има най-много отровени пчелни семейства, а в същото време над 35% от меда в България се произвежда именно в региона. След Добрич се нареждат областите Плевен, Ямбол, Бургас, Пловдив, Пазарджик, каза още пчеларят.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...