Икономиката е нараснала с 0,5% за година

06.12.2012 | 11:25
по статията работи: Лили Бончева
През третото тримесечие на 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни възлиза на 21,7 млрд. лв.
Икономиката е нараснала с 0,5% за година
Снимка: Sxc.hu

През третото тримесечие на 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни възлиза на малко над 21,7 млрд. лв. (21 734 млн. лв.) по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 11,1 млрд. лв., като на човек от населението се падат 1522 евро.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 0.5% на БВП през третото тримесечие на 2012 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и с 0.1% спрямо второто тримесечие на 2012 година. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), оповестени днес.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2012 г. възлиза на 18,5 млрд. лв. по текущи цени.

През третото тримесечие на 2012 г. спрямо същото тримесечие на предходната година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 1.7 процентни пункта и достига 11.8%.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.3 процентни пункта и достига 30.8%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, намалява и достига до ниво от 57.4% при 58.8% през съответния период на предходната година.

За крайното потребление през третото тримесечие на 2012 г. се изразходват 70.0% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 16.7% от произведения БВП, докато външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително и е в размер на 1,8 млрд. лева.

Тримесечни  изменения 

През третото тримесечие на 2012 г. БВП нараства с 0.1% спрямо второто тримесечие на 2012 г. и брутната добавена стойност в икономиката също се увеличава с 0.1%.

По предварителни данни за третото тримесечие на 2012 г. крайното потребление бележи ръст от 0.5% спрямо предходното тримесечие, а бруто образуването в основен капитал нараства с 0.4%. Същевременно износът на стоки и услуги запазва равнището си, а вносът на стоки и услуги намалява с 2.8%.

Годишни изменения

БВП нараства с 0.5% през третото тримесечие на 2012 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

През третото тримесечие на 2012 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 0.2%. Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж в: аграрния сектор - със 7.0%, промишлеността - с 2.6%, търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството - с 0.9%, финансовия сектор - с 3.6%, професионалните дейности и научните изследвания - с 9.8%, операциите с недвижими имоти - с 1.1%, и другите услуги - с 3.0%. Строителството, създаването и разпространението на информация, държавното управление, образованието, хуманното здравеопазване и социалната работа имат отрицателен принос в добавената стойност и отчитат намаление през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има  индивидуалното потребление с 3.0%. Колективното крайно потребление намалява спрямо съответното тримесечие на предходната година с 0.2%. Вносът и износът на стоки и услуги отбелязват ръст съответно с 4.0 и 3.3% спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...