Инвеститорите вече очаква повишаване на лихвите на ЕЦБ в края на годината

17.03.2017 | 13:10
по статията работи: econ.bg
Паричните пазари оценяват и на 90% вероятността за вдигане на лихвите от ЕЦБ през януари 2018-а година и на 100% шансовете за подобен ход от централната банка на еврозоната през март догодина
Инвеститорите вече очаква повишаване на лихвите на ЕЦБ в края на годината
Снимка: под лиценза на creative commons

През петъчната търговия паричните пазари в еврозоната вече определят на около 80% шансовете, че ЕЦБ може да повиши депозитната си лихва на последното за годината заседание през декември. Само седмица по-рано тази вероятност се оценяваше на близо 60 на сто.

Повод за това засилване на очакванията за вдигане на лихвите в края на годината дават коментари на Евалт Новотни от ЕЦБ, който посочи в интервю за "Ханделсблат", че централната банка ще реши на по-късен етап, дали да повиши лихвените си ставки, или да приключи програмата си за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения".

Според него ЕЦБ може да възприеме различен от Федералния резерв на САЩ подход при нейното оттегляне от прекалено стимулиращата парична и лихвена политика. Преди време Фед преустанови програмата си за покупки на американски държавни облигации, чак след което стартира цикъл на затягане (повишаване) на лихвените си ставки. Новотни обаче смята, че този модел може би няма да бъде приложен в Европа, като не е изключено ЕЦБ да започне да повишава по-рано своята т.нар. "депозитна лихва", преди да вдигне основната си лихва по рефинансиране, известна като "репо лихва" и преди да бъде сложен край на програмата за покупки на облигации. Депозитната лихва на ЕЦБ, която понастоящем е на отрицателно ниво от -0,4%, е лихвата, с която де фактор се облагат краткосрочните парични средства на търговските банки, държавни в централната банка на еврозоната.

Тези негови коментари, както и изказването на шефа на ЕЦБ Марио Драги след редовното заседание на банката през миналата седмица, доведоха до засилване на спекулациите за скорошно първо повишаване на европейските лихвени ставки.

Днес форуърдите на едноседмичната заемна междубанкова лихва в еврозоната (известна като Eonia) за последното за годината заседание на ЕЦБ на 14-ти декември се търгува на ниво от -0,27%, което е с 8 базисни пункта над спот нивото на лихвата Eonia от -0,35%. Тази лихвена разлика предполага, че финансовите пазари вече оценяват на около 80% шансовете за повишаване на депозитната лихва на ЕЦБ в края на годината с 10 базисни пункта спрямо нейното текущо ниво от -0,40%.

Паричните пазари оценяват и на 90% вероятността за вдигане на лихвите от ЕЦБ през януари 2018-а година и на 100% шансовете за подобен ход от централната банка на еврозоната през март догодина.

Нарастващите спекулации за предстоящо вдигане на европейските лихви допринасят за по-нататъшно поскъпване на еврото и до увеличаване на доходността на еврооблигациите. Днес доходността на 2-годишните немски дългови книжа се повишава до -0,69% - най-високо ниво от близо пет седмици насам, а доходността на различните 10-годишните държавни облигации в еврозоната се повишава с между 3 и 6азинси пункта.

Еврото пък поскъпва за трета поредна сесия на търговия и днес достигна 5-седмичен връх от 1,0783 щатски долара с поглед към неговия бивш важен връх около 1,0828 нивото, достигнат на 2-ри февруари.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
Полицай спира кола, която минава с 80 покрай знак разрешено до 60 км/час – Излизай от колата! – Не мога бе, старши, тука всичко е пълно – едни наркотици, едни истории… Ако...
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...