Инвеститори може да внесат недостига от капитала за спасяването на КТБ

11.09.2014 | 20:56
по статията работи: econ.bg
Точните данни ще станат ясни през октомври
Инвеститори може да внесат недостига от капитала за спасяването на КТБ

Австрийският финансов консултант EPIC, който е избран от консорциум на Оманския фонд и други акционери и потенциални инвеститори, може да предложи консорциумът да се ангажира с внасяне на недостига от капитала за възстановяването на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това твърдят експерти и финансисти, информира в. "24 часа". Колко точно публични средства ще са нужни, ще стане ясно най-рано през октомври, когато се очаква БНБ да обобщи състоянието на трезора.

В сряда вечерта стана ясно, че EPIC е внесъл предложение в БНБ за спасяването на банката.

Все още не са ясни конкретни параметри от предложението. Според експерти обаче е възможен и вариант, който отговаря на изискванията за държавна помощ в Европейския съюз, което означава банката да бъде подкрепена от бюджета.

Държавната помощ се отпуска, като правителството прави депозит в съответната банка за осигуряване на ликвидност. След това се иска план от банката за преструктуриране и се определя срок, в който парите трябва да бъдат върнати.

Още на 29 август Оманският фонд уведоми БНБ, че ще създава консорциум от инвеститори, който да предложи преструктуриране на КТБ и стана ясно, че предложението ще зависи от оценката на активите. Оманците предупредиха, че може да се наложи допълнителна оценка и че ще разчитат на държавна подкрепа.

В писмото от EPIC до БНБ се предлага сключване на договор за разкриване на информация между финансовия консултант, правителството и БНБ. На негова база EPIC ще получи пълен достъп до непублична информация за КТБ, за да може да се изготви план за преструктуриране на КТБ.

Централната банка изпрати на 22 август писма до двамата най-големи акционери в КТБ – „Бромак“ АД и Оманския фонд с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ.

Оманският резервен фонд е вторият най-голям акционер в КТБ с дял от около 30% от акциите в банката. Финансовата институция бе ударена от масово изтегляне на депозити през юни, което принуди Българската народна банка да поеме контрол върху нея и да спре дейността й до публикуването на резултатите от доклад за нейното състояние се очаква да има на 21 септември.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...