Индексите на БФБ-София тръгнаха мощно нагоре

17.03.2017 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Лидер по ръст е индексът на "сините чипове" SOFIX, който добавя над 8 пункта или 1.33%, изкачвайки се на 632.62 пункта
Индексите на БФБ-София тръгнаха мощно нагоре
Снимка: БГНЕС

Борсовите измерители на родния капиталов пазар мощно тръгнаха нагоре в последния работен ден на тази седмица. Лидер по ръст е индексът на "сините чипове" SOFIX, който добавя над 8 пункта или 1.33%, изкачвайки се на 632.62 пункта.

Показателите BGBX40 и BGTR30 записват ръст от 0.91 на сто и 0.76 процента съответно.

Най-слаб ръст демотстрира BGREIT - 0.13% до 108.45 пункта.

Формираният от сутринта оборот е 1.05 млн. лева, като днес лидер по оборот е сегмент за търговия на акции Премиум, където минаха 127 927 акции на Софарма АД на цена от 3.799 лева за брой, както и 44 484 книжа на ШБ ЦКБ АД на цена от 1.510 лв. за лот.

На другия сегмент за търговия на акции бяха прехвърлени сериозни обеми книжа на Еврохолд България АД, Индустриален Холдинг България АД, както и Зърнени Храни България АД.

Активно върви търговията и с акциите на дружествата със специална инвестиционна цел - Фонд за недвижими имоти България - 32 500 лота и Адванс Терафонд - 14 336 лота, които формираха общ оборот от 141 153 лева.

Прави впечатление, че от сутринта няма интерес към компенсаторни бонове.

До момента минаха 8 614 книжа на единствения у нас борсово търгуван фонд - БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.

Общо 1065 сделки бяха сключени по време на вчерашната сесия на Българската фондова борса-София (БФБ) в "Деня за акции", което е два пъти и половина повече от средното ниво на ден от началото на годината, отчитат организаторите на инициативата БФБ и Централен депозитар.

Данните показват още, че са изтъргувани 89 емисии, от които 35 са на печалба и 46 на загуба, а общо продадените акции са 502 024 броя. Дневният оборот достигна 2 500 895 лева.

Само за сравнение за една седмица - от 9 до 16 март са сключени 2 458 сделки на обща стойност 8 321 890 лева.

„Денят за акции" предизвика голям интерес и резултатите от него са окуражаващи. Вярваме, че чрез такива инициативи се подобрява инвестиционната култура и знанието за капиталовите инструменти в страната ни, и ще продължим да работим активно в тази насока", каза вчера Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

18 инвестиционни посредника подкрепят инициативата, която се проведе за трета поредна година. Физическите лица търгуваха вчера без такси и комисионни към Борсата, Депозитаря и инвестиционните посредници, които участваха в „Деня за акции".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
Двама шопи си говорят: - Вук отвлече уфсъ. - Епа че отвлече, нема да довлече. - Е ти тргнаа ли след ньега? - Епа след ньега, нема пред ньега... - А ока ли? - Е па оках, нема да пеемо...
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...