Индустриалното производство в еврозоната продължава да нараства и през май

12.07.2017 | 16:25
по статията работи: econ.bg
Увеличението на месечна база се дължи на капиталовите стоки, съответно от 2,3% и 2,0%, на трайните потребителски стоки
Индустриалното производство в еврозоната продължава да нараства и през май
Снимка: БГНЕС

Индустриалното производство в еврозоната нараства с 1,3% на месечна база през май, докато в Европейския съюз (ЕС) е отчетен ръст от 1,2%, показват данни на Евростат.

На годишна база през май и в двата региона се отчита растеж от 4,0%, докато през април на годишна база ръстът достигна до 1,4% в еврозоната и ЕС.

Увеличението на месечна база се дължи на капиталовите стоки, съответно от 2,3% и 2,0%, на трайните потребителски стоки (по 1,8%), нетрайните потребителски стоки (1,2% и 1,0%), енергията (0,9% и 0,7%) и междинните стоки (0,3% и 0,6%).

Най-голямо е месечното повишение на индустриалното производство в Литва (3,8%), Румъния (3,5%) и Чехия (3,3%), а най-голямо понижение е отчетено в Португалия (-1,0%) и Малта (-0,9%). В България е отчетен ръст от 2,7%.

Увеличенията на годишна база в еврозоната се дължат основно ръстовете в производството на трайни стоки (7,5%) и на капиталови стоки (5,5%). 

В ЕС повишението на двата сектора е съответно от 6,8% и 6,1%.

На годишна база най-голямо повишение на индустриалното производство има в Румъния (14,6%), Естония (12,6%) и Чехия (10,7%). Понижения са регистрирани в Малта и Обединеното кралство (по 0,7%). В България ръстът е от 9,6% спрямо май 2016 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Резултати | Архив
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
Повишение Шеф към подчинените си: – Постоянно хленчите и се оплаквате, но е факт, че тази година заплатите ви са с 35% по-високи! Плах глас от залата: – Спрямо коя година? –...
На този ден 04.07   1776 г. – На континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част...