Инфлация от 0,9% през октомври

12.11.2014 | 14:30
по статията работи: Мина Стойчева
На годишна база е отчетена дефлация от 0,4%
Инфлация от 0,9% през октомври
Снимка: Thinkstock/Guliver

За октомври месец прямо предходния септември е отчетена инфлация в размер на 0,9%. В същото време на годишна база в сравнение с октомври 2013 г. е регистрирана дефлация в рамките на 0,4%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Данните отчитат още средногодишна дефлация от 1,6 на сто за периода ноември 2013 – октомври 2014 г.

През разглеждания период най-голямо увеличение има в цените на облеклото и обувките (с 6,4%), на режийните разходи за домакинствата (с 4,3%), както и на разходите за образование (с 0,8%). Стойностите на хранителните продукти и безалкохолните напитки са нараснали с 0,4 на сто, а на алкохолът и цигарите – с 0,1 на сто. В същото време националната статистика отчита поевтиняване на транспорта (с 2,7%), на разходите за развлечения и култура (с 1,1%) и на тези за здравеопазване (с 0,2%).

През октомври най-голямо поскъпване при хранителните продукти е отчетено при краставиците (с 20,4%), при доматите (с 19,7%), както и при чушките (с 11,9%). Увеличение има и в цените на яйцата и на сладкарските изделия. От друга страна е отчетено поевтиняване на ябълките (със 7,9 на сто), на олиото (с 2,9 на сто), на свинското месо (с 1,5 на сто) и на картофите (с 2,4 на сто).

Заедно с това данните на НСИ показват, че цената на електроенергията се е повишила с 10,1%, а тази на обувките и облеклото, съответно с 9% и с 5,2%. Намаление има и на стойността на самолетните билети (с 21,7%), на бензина (с 2,5%), на течните горива за битови нужди (с 2,2%) и на дизела (с 2,4%).

През октомври 2014 г. е регистрирано намаление при цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0,2%, а цените на лекарските и стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...