Йената поскъпва рекордно спрямо долара

14.02.2018 | 11:30
по статията работи: econ.bg
Еврото добави 0.3 процента и се търгуваше за 1.2384 долара
Йената поскъпва рекордно спрямо долара
Снимка: БГНЕС

Доларът се понижи до 15-месечно дъно спрямо йената в днешната азиатска търговия, а инвеститорите са изнервени в очакване на данните за инфлацията в САЩ по-късно през деня, но все още се въздържат от пазарен риск след неотдавнашния срив на капиталовите пазари.

Към 7,00 часа българско време американската валута спаднала с 0.7% до 107.050 йени за долар, което е най-слабото ниво от ноември 2016 г., а поевтиняването на японските акции увеличава търсенето на йената, което най-често се случва по време на пазарни сътресения.

Доларът се наслади на кратка почивка срещу японския си партньор през нощта, когато акциите на Уолстрийт успяха да възвърнат част от загубите си за третата поредна сесия след резкия спад през миналата седмица. Но зелените пари започнаха да се понижават отново, след като японският индекс на „сините чипове" Nikkei спадна още със старта на днешната търговия в Токио, след вчерашния си възход.

"Много играчи, които следват тенденциите, имат изготвен сценарий, в който ЯЦБ започва да нормализиране на паричната политика", коментира Кожи Фукая, президент на FPG Securities в Токио. Според него, тези инвеститори очакват йената да продължи да превъзхожда долара, което ще принуди ЯЦБ да промени паричната си политика, за да попречи на японската валута да расте и да да защити вътрешния пазар на акции.

Нестабилността на пазарите на рискови активи е основен двигател на валутите, затова и инвеститорите очакват с повишено внимание данни за инфлацията в САЩ през януари, като сезонно коригираните данни за индексите на потребителските цени се очаква да покажат инфлация от 0,3 процента през януари спрямо 0,1 процента през декември.

Акциите на Уолстрийт се понижиха до рекордни стойности миналата седмица, а доходността на държавните облигации на САЩ се повиши до 4-годишен връх, най-вече заради притесненията за инфлацията.

Към 7 часа българско време индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути се понижи с 0,3 процента до 89,447 пункта, след като спадна през нощна с почти 0,6 процента.

Еврото добави 0.3 процента и се търгуваше за 1.2384 долара.

Новозеландският долар нарасна с 0,75 процента, до 0,7329 американски долара, след като тримесечното проучване на националната статистическа служба показа, че мениджърите очакват годишната инфлация на ниво от 2,11 процента през следващите две години, докато в предишното проучване представителите на бизнеса очакваха 2,02 процента.

Австралийският долар нарасна с 0,25 процента, до 0,7880 американски долара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Ücretsiz PHP warez Script Dünyanın en iyi ücretsiz scriptleri sadece warezm.comda bulabilirsiniz.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
В началото на новата учебна година... В час по литература: - А сега ми кажете каква е дилемата пред Хамлет от съвременна гледна точка? - Да се ожени или омъжи, госпожо!!!
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...