Йордан Христосков: Ще бъдат направени няколко варианта за пенсионна реформа

11.08.2014 | 11:00
по статията работи: Симеон Досев
Служебният кабинет иска да криминализира укриването на осигуровки, заяви министърът
Йордан Христосков: Ще бъдат направени няколко варианта за пенсионна реформа
Снимка: Президентство на Република България
Още по темата

В месеците, в които служебният кабинет ще работи, ще бъдат изработени няколко варианта за пенсионна реформа. Нито един от тях обаче няма да се приоритизира и те ще бъдат представени на следващото правителство, което да избере най-добрият. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. По думите му до края на тази седмица ще се проведе заседание на Консултативния съвет по пенсионна реформа.

Социалният министър заяви също така желанието на служебния кабинет да направи пореден опит за криминализиране на укриването на осигуровки. Той обяви, че ще предложи умишленото неплащане на вноски в особено големи размери да подлежи на санкция от закона.

Христосков обеща също така, че ако от 1 октомври електроенергията поскъпне повече от очакваното, ще бъде увеличен размерът на енергийните помощи.

Министърът настоя и за въвеждането на автоматични правила за увеличаването на годините и стажа, нужни за излизане от пазара на труда. Според него така хората ще знаят след колко време тези показатели ще бъдат вдигнати. Тази предвидимост ще доведе до намаляване на измамите с инвалидни пенсии и ще мотивира младите хора да се осигуряват върху целия си доход.

По отношение на бедствието в Мизия Христосков уточни, че 325т-те лева, които всеки пострадал ще получи, са единствено неотложна помощ, а не обезщетение за нанесените от наводението щети. По думите му местната власт има необходимия капацитет за почиствне засегнатите райни. Там има около 2000 безработни, които полагат общественополезен труд 14 дни по 4 часа на ден. Те могат да бъдат мобилизирани за почистване на наводнението региони, коментира министърът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...