Кабелните оператори спират излъчването на телевизия СКАТ

10.02.2009 | 19:35
по статията работи:
От СКАТ твърдят, че решението е било взето под политически натиск
Кабелните оператори спират излъчването на телевизия СКАТ

Кабелните оператори, членове на Асоциацията на българските кабелни оператори (А.Б.К.О.) и Национално сдружение на малките и средните кабелни оператори (НСМСКО) “ТВ клуб 2000", ще спрат разпространението на програмата на телевизия СКАТ
. Това съобщиха от сдруженията.

Причината за мярката са изтеклите договори за разпространение на програмата на СКАТ и многократния отказ на представителите на телевизията за среща с управителните съвети на двете сдружения, на която да бъдат обсъдени условията за продължаване на договорните взаимоотношения. Заради голямата конкуренция на пазара на електронни услуги, от края на миналата година двете сдружения поеха инициативата да поставят началото на бъдещи дългосрочни и взаимноизгодни отношения с всяка телевизионна програма, включително и със СКАТ. С цел максималната защита на интереса на абонатите, една от основните теми на проведените срещи е разпространението на телевизионното съдържание при равни условия между всички видове технологии, предоставящи достъп до него и гарантиране на определени технически параметри от телевизиите за преноса и предоставянето на програмата им до всеки кабелен оператор.

Предвид изтеклите договори на част от членовете на А.Б.К.О. и НСМСКО “ТВ клуб 2000” със СКАТ, техническите проблеми при пренасянето на сигнала на телевизионната програма и предявените искания от СКАТ за заплащане от страна на кабелните оператори за разпространението на тяхната телевизионна програма, двете дружества изпратиха 3 покани за среща с представителите на телевизията, които не бяха уважени.

С отказа за диалог от СКАТ, управителните съвети на А.Б.К.О. и НСМСКО “ТВ клуб 2000” смятат, че са изчерпани възможностите за преговори. Така единственият законосъобразен ход след изтичането на валидните договори е спиране на разпространението на телевизионната програма на СКАТ.


"Днес бяхме изненадани от съобщение на информационните агенции за намерения на две асоциации на кабелни оператори – А.Б.К.О и НСМСКО, да спрат излъчването на телевизия СКАТ", се казва в съобщение на телевизията, цитирано от БГНЕС.

От СКАТ декларират, че изтеклите и неподновени за 2009 г. договори с кабелни оператори са 15 бр. от всичките възможни 250 оператори в България. По-голямата част от редовните оператори дори са платили месечните си такси за м. януари и февруари. От СКАТ считат че, договорите им, както и за всички други ТВ програми, се сключват между собственика на програмата и конкретния кабелен оператор. По тази причина асоциациите не са страна по договорите и нямат отношение към конкретните им клаузи. Единствената покана за разговори е получена по факса в централата на „СКАТ” в Бургас на 9 февруари и е за среща на 9 февруари в София, подчертават от телевизията.

"Програмата „СКАТ” се транслира от норвежкия спътник THORR 3, известен с високото качество и непрекъсваемост на сигнала и е дублирана с излъчване от гръцкия спътник HELLAS", уточняват от телевизията. Според тях причините за призива на АБКО и НСМСКО са чисто политически и са взети под съответен определен политически натиск. В заключение от СКАТ сравняват случая със заглушаването навремето преди 20 г. на BBC , "Свободна Европа" и други.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
При очния лекар... - Прочетете долния ред! - Не мога... - Значи сте късоглед. - Егати, цял живот неграмотен, а сега и кьорав!!!
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...