Как да станем аматьорски радио оператори?

22.06.2016 | 09:50
по статията работи: econ.bg
Първата стъпка е да се сдобиете с лиценз
Как да станем аматьорски радио оператори?
Снимка: Sxc.hu

Въпреки че в интернет има изключително много информация за радиата, много начинаещи все пак са объркани, когато искат да започнат свое радио. Тази статия е удобен наръчник за невероятния свят на аматьорското радио, в който има изключително много интересни неща за  изследване. Информацията за DX, или улавянето на честоти и аматьорското радио, може да включва не само технически спецификации и необходимото оборудване за превръщането ви в оператор, но и познанията, необходими за издържането на изпита за първия ви лиценз в областта. Тази стъпка е задължителна за всеки начинаещ и се изисква от правителството. Ако нямате лиценз, вие не можете да използвате аматьорско радио като средство за комуникация.

Първата стъпка, която трябва да направите, е да придобиете Лиценз за технически клас (Technical Class License). Това е входната врата за всички желаещи да имат аматьорско радио и началната точка на успешната ви кариера. За да придобиете лиценза, вие трябва да издържите лесен тест. Той се състои от 35 въпроса, на които може да бъде даден по повече от един верен отговор. Минималният брой правилни отговори е 26. Когато се справите с този тест ще можете да се явите на по-специализирани изпити, които ще ви предоставят повече възможности и гъвкавост като оператор.

По правило всички въпроси на изпитите са свързани с базисните принципи в сферата на радио комуникациите. Сред тях може да има въпроси за регулациите на Федералната комисия по комуникациите и изискванията към всеки оператор, освен задълженията и отговорностите му по време на радио предаване. Освен това за отговарянето на някои въпроси е необходимо да имате познания по технически въпроси, като основите на електрониката, видовете методи за комуникация, честотните и звуковите вълни, радио антените и други.

Много начинаещи не знаят какъв обем от информация е необходимо да научат. Но не се тревожете. Всички аспекти на образованието ви са изключително свързани помежду си. Веднъж, щом започнете образователния процес, всички неща ще ви станат по-ясни и смислени. Единственото, което се изисква, е да проявите търпение и усърдие. Ако не можете да учите сам, можете да станете част от група, състояща се от ентусиасти като вас. Професионални радио оператори често организират курсове, чрез които помагат на начинаещите да получат лиценза си. Ще говорите като професионалист само няколко месеца след като издържите изпита си.

Трябва ли да изучавам морзовата азбука?

В миналото тя беше задължително условие за всички начинаещи радио оператори. Но през 1991 г. изискването да се знае морзовата азбука отпадна. Няма да се срещнете с нея на нито едно изпитно ниво. Същевременно да знаете морзовата азбука ще ви е от изключителна полза, тъй като множество радио оператори все още я използват, въпреки че тя не присъства в изпитните варианти. Някои от аматьорите също я използват. Има ветерани, които са убедени, че да си радио оператор е изцяло свързано с нея. Но каквато и да е причината, човек трудно би могъл да спори, че морзовата азбука остава един от най-надеждните и ефективни методи за комуникация в спешни ситуации.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Мъжът ми е абсолютен извратеняк!!! - Защо бе Миме!? - Играхме с него вчера на карти. На желания. - И кво? - Загубих! - И той кво си пожела, а...? - Да отида за два дена при майка ми!
На този ден 20.04   1653 г. – Оливър Кромуел разпуска парламента в Англия. 1792 г. – Франция обявява война на Австрия и започва поредицата Революционни войни. 1841 г. – Във...