Кои са на най-скъпите футболни клубове за 2014 г.

08.05.2014 | 12:00
по статията работи: Мария Добчева
Испански отбори доминират на челните две места
Кои са на най-скъпите футболни клубове за 2014 г.

Списание "Форбс" класира на-скъпите футболни клубове. За първи път, откакто изданието започва да води подобна класация преди десет години, два испански отбора я оглавяват.

Реал Мадрид е на първо място, а на втора позиция е Барселона.

За сезона 2012-2013 г. Реал Мадрид има приходи от 675 млн. долара - най-големите в историята на спорта. Настоящата стойност на отбора е 3,44 млрд. долара с 4% повече в сравнение с миналата година. Утвърждаването на испанския футболен клуб като световен бранд му помогна да подпише едногодишен договор за 52 млн. долара с Adidas за екипи и спонсорство за тениски с Emirates на стойност 39 млн. долара.

Барселона има приходи за същия период от 627 млн. долара , а настоящата стойност на клуба е 3,2 млрд. долара, т.е. има 23% увеличение в сравнение с миналата година. Отборът е сключил сделка за 45 млн. долара за тениски с Qatar и споразумение за 44 млн. долара за екипи с Nike.

На трето място в класацията с 2,8 млрд. долара се нарежда Манчестер Юнайтед. Стойността на английския тим се е свила с 11% поради недоброто му представяне на Barclays Premier Legue този сезон, което лишава клуба от участие в следващата Шампионска лига.

Нетната загуба от пропускането на европейския футболен турнир обаче ще бъде компенсирана от 7-годишния договор за тениски на стойност 559 млн. долара с Chevrolet, който влиза в сила това лято.Така нетната загуба, предизвикана от неучастието в Шампионска лига ще бъде само 35 млн. вместо 55 млн. долара,  коментира ''Форбс''.

На четвърто място е Байер Мюнхен с приходи за сезона 2012-2013г. , равняващи се на 561 млн. долара. Настоящата стойност на немския отбор е 1,85 млрд. долара.

В класацията попадат още Арсенал, Челси, Манчестър сити и други.

Новобранци в класацията до 20 позиция са Пари Сен Жермен на 15 място със стойност 415 млн. долара и Галатасарай на 16 място с 347 млн. долара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....