Колко ще струва преминаването по Дунав мост 2? 1

12.06.2013 | 13:30
по статията работи: Ралица Стоянова
Правителството определи таксите. Мостът ще бъде открит на 14 юни
Колко ще струва преминаването по Дунав мост 2?

Правителството определи таксите за преминаване на превозни средства по Дунав мост 2. Те са аналогични на събираните за преминаване на моста при Русе-Гюргево - от 6 до 37 евро в зависимост от вида на превозните средства.

От заплащане на такси са освободени автомобилите на противопожарните служби, полицията и неотложната медицинска помощ на България и Румъния, както и преминаващите пешеходци и велосипедисти, съобщават от правителствената пресслужба.

Правителството възложи на министъра  на транспорта, информационните технологии и съобщенията в 3-месечен срок да направи допълнителен анализ на размера на таксите и след консултации с румънската страна да предложи преразглеждането им.

Изграждането на Дунав мост 2 струваше на България над 225 млн. евро собствени и евросредства, а на Румъния - 48 млн. евро. Съоръжението ще бъде открито на 14 юни. Мостът ще се управлява от българо-румънско дружество "Дунав мост Видин – Калафат” АД със седалище във Видин и капитал от 300 000 лева. 

Бившият премиер Бойко Борисов изрази възмущението си, че няма да може да открие Дунав мост 2. По думите му съоръжението ще бъде открито от хора, които нямат нищо общо с проекта, а не от самия него, който е летял поне 15 пъти дотам, за да инспектира строителството, информира iNews.bg

Правителството прие и решение за откриване на граничен контролно-пропускателен  пункт по държавната граница между България и Румъния, свързващ градовете Видин и Калафат. Той ще има шосеен, железопътен пътнически и железопътен товарен, както и речен граничен преход. Пунктът се създава за осъществяване на граничен контрол между двете страни по новия комбиниран мост на река Дунав.

Българските и румънските гранично-полицейски органи ще извършват съвместни проверки на шосейния граничен преход, който  е изграден на румънска територия, и  на железопътните гранични преходи, които са на българска територия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

petia alexieva 12.06.2013 | 13:49
Не мога да разбера защо на България е струвало над 225 мин. евро, а на Румъния 48 млн. евро. Дали защото са завишавани разходите да се крадат пари?
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...