Край на Google Reader

14.03.2013 | 10:20
по статията работи: Георги Георгиев
Google спира своя популярен RSS четец на 1 юли
Край на Google Reader

Google Reader – един от най-популярните RRS четци за новини в интернет, ще бъде спрян на 1 юли тази година. Това съобщиха официално от щатската интернет компания Google, цитирани от Mashable.

Гигантът в онлайн търсенето обясни, че смята да дръпне шалтера на седемгодишния проект поради намалялото му използване. Наред с това компанията възнамерява да спре и други проекти по време на инициативата си за „пролетното почистване“ на услугите. Сред тях са фотографското десктоп приложение Snapseed за Mac и Windows, платформата за разработчици CalDAV API, Google Voice за Blackberry, Google Building Maker, Google Cloud Connect и Search API for Shopping.

Ресурсите от спрените услуги ще бъда пренасочени към останалите проекти, върху които от Google смятат да се фокусират занапред, съобщиха от технологичния гигант.

По отношение на Google Reader компанията ще позволи на потребителите да извлекат своите данни, включително и абонаментите, с помощта на услугата Takeout, както и чрез експорт на файлове във формат OPML в самия четец.

Използването на RSS четци отбеляза спад през последните години благодарение отчасти нa Twitter, както и на приложения като Flipboard. Самият Google Reader обаче продължава да е масово използван от потребители, които следят множество сайтове и уеб фийдове. През 2011 г. услугата бе обновена и интегрирана със социалната мрежа Google+. По същото време Google премахна част от функционалностите, в това число и възможността за споделяне на материали с други потребители.

Новината за спирането на четеца предизвика вълна от недоволство сред потребителите. Над 10 хиляди от тях подписаха петиция срещу промените.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....