Купуваме повече стоки онлайн

14.12.2013 | 08:57
по статията работи: Петя Бързилска
Отбелязва се ръст на стойността на покупките
Купуваме повече стоки онлайн

Броят на българите, пазарували онлайн през 2013 г., се е увеличил с 2,9 процентни пункта на годишна база. Над 680 хиляди българи са пазарували онлайн през изминалата година. През 2012 за сравнение е имало реализирани около 520 хиляди онлайн покупки. Това показват данните на националната статистика. 

Значително се увеличава и стойността на покупките за тази година. Те са за 2,2 млрд. лева при реализирани за миналата година 1,8 млрд. лева от онлайн търговия. За времето, през което у нас се води статистика за интернет пазаруването, стойността на закупените стоки е нараснала над четири пъти - 543 млн. лева през 2006 г. и 2,2 млрд. лева през тази година.

Най-често българите са пазарували онлайн дрехи и спортни стоки. 68% от пазарувалите по интернет са закупили такива артикули, предаде iNews.bg.

На следващо място се подреждат поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации (33%), стоки за дома (31%) и покупките на билети за различни развлекателни събития (22,5%).

Хората от големите градове най-често са пазарували онлайн през тази година. Над 480 хиляди са реализираните стоки и услуги по интернет.

Припомняме, че според статистиката на НСИ през 2013 г. повече от половината домакинства (53.7%) в България притежават достъп до интернет в домовете си. Това представлява ръст от 2.8 процентни пункта спрямо предходната година. Същевременно според последните данни с 21.6% се увеличава през октомври на месечна база оборотът в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...