Левон Хампарцумян и Огнян Донев ще получат призовете "Буров"

30.01.2008 | 10:15
по статията работи: econ.bg
Номинациите на фондация "Атанас Буров" са в две категории - за банково дело и индустриално управление
Левон Хампарцумян и Огнян Донев ще получат призовете "Буров"

Днес, 30 януари 2008 г.- рождена дата на Атанас Буров, фондация “Атанас Буров” връчва своите традиционни призове на името на своя патрон за банково и индустриално управление.

За наградата за банково бяха номинирани Асен Ягодин, изпълнителен директор на “Юробанк И Еф Джи”, Владимир Владимиров, изпълнителен директор на “Инвестбанк” АД; Левон Хампарцумян, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на “УникредитБулбанк” АД и Момчил Андреев, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на “Райфайзенбанк” (България).

Участващите в гласуването 63 физически и юридически лица определиха  за нов носител на приз “Буров” за банково управление Левон Хампарцумян, съобщиха от фондацията.

Той е роден е на 26 декември 1953 г. в София. Има висше образование по специалността “инженер-химик” във ВХТИ, София. Трудовата си дейност започва като научен сътрудник в ЦИИТ (Централен институт за изчислителна техника) през 1980 г. в областта на производството на ИТ. Притежава 6 авторски свидетелства.

През периода 1990 – 1994 г. е съдружник и изпълнителен директор в Българска Одиторска Компания, асоциирана с Coopers & Lybrand от 1992 г. В нея той ръководи и координира проекти в приватизацията и реструктурирането на промишлени предприятия в България и страни от ОНД. От 1994 до 1999г. е директор “Управленско консултиране” в Coopers & Lybrand и директор “Развитие на бизнеса и управленско консултиране” в PriceWaterhouseCoopers. От септември 1999 до април 2000г. е директор за развитие на бизнеса и управленско консултиране в Ernest&Young AFA.

От април до декември 2000г. е заместник-министър на икономиката, отговорен за управлението на държавното участие, финансовия контрол, приватизацията и реституцията, концесиите и минералните  суровини и социално партньорство. В периода 2000  – 2001 г. е  Изпълнителен директор на Агенция за приватизация.

От 2001г. е Председател на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор на “Булбанк” АД. При неговото управление банката печели редица авторитетни награди на международни финансови издания: Списание “Euromoney” – “Банка на годината” (2001, 2002, 2003 и 2004 ); Списание “Global Finance” – “Най-добра банка”, 2002; Списание “Emerging Markets Investor” – “Най-добра банка”,  2002; Списание “The Banker” – “Банка на годината”, 2002 и 2007 г.; Списание “Finance Central Europe” – награди за 2002, 2004 и 2005г. за “Най-добра банка в България”, “Най-добра банка в България по активи”, “Най-добра банка в България по капитал”, “Най-добра банка в България по печалба” и през 2006г. награда за “Най-добра банка в България по капитал”. "Булбанк” е получила и наградите на вестник “Пари” за пазарен дял 2002, 2004 и 2005г. и ефективност- 2005 и 2006г.

Левон Хампарцумян е обявен за “Банкер на годината” от списание “Finance Central Europe” през 2005г., “Мениджър на годината” от  списание “Мениджър” през 2006 г. и “Банкер на годината” от вестник “Банкеръ” за 2007 г.

Той е почетен консул на Канада в България (от 1997г.), председател на Управителния съвет на Асоциацията на търговските банки и заместник председател на Управителния съвет на “Борика” АД, управител на “Международен банков институт” ООД, член на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, София (от 1994г.) и  член на Настоятелството на Американския Университет в България, Благоевград.

За наградата за индустриално управление бяха номинирани  Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор на Асарел Медет АД и Огнян Донев, изпълнителен директор на “Софарма” АД.

Тазгодишен носител на приз “Буров” за индустриално управление  с тайно гласуване стана Огнян Донев  - председател на УС и изпълнителен директор на “Софарма” АД.

Той е роден е през 1957 г.  Учил е в Хамбург и Виена. Завършил е “Международни икономически отношения” във ВИИ, София през 1981 г. През 1986 г. защитава докторска степен по икономика в Берлин. Професионалната му кариера започва в средата на 80-те години на миналия век.

През 1987-1990 г.  работи  в  Стопански съвет на Министерския съвет, асоциация "Тежко машиностроене" и Министерство на икономиката и промишлеността.

През 1990 г. навлиза в частния бизнес и ръководи търговски представителства на европейски фирми в България. През 1998 г. участва в приватизацията на "Унифарм" АД и става председател на нейния Надзорен съвет. Две години след приватизацията на "Унифарм" следва тази на "Софарма".

От 2000 г. той е изпълнителен директор на “Софарма”. Финансовите и производствени резултати на „Софарма” АД я поставят на трето място сред най-големите публични компании  в България, с ръст на приходите над 100% само за първо шестмесечие на 2007 г. и с предстоящо листване на компанията на  Варшавската фондова борса – първо по рода си за българска компания листване на чуждестранна борса от 70 години насам.

Компанията успя да наложи световните стандарти за качество и ефективност в своето производство, което е структурирано в няколко основни направления: фитохимично производство; производство на готови лекарствени продукти за хуманната медицина и научно-изследователска дейност. „Софарма”  АД притежава повече от 250 търговски марки и  50 патента, повечето от които с множество регистрации за териториите на различни страни от Европа, Азия, Америка и Австралия.

В дружествата, които Огнян Донев управлява, работят около пет хиляди души. "Софарма" притежава 12 завода в България, по един в Русия и Украйна и десетки по-малки фирми. Предстоят инвестиции в Сърбия и Румъния.

„Софарма” АД е учредител на Съюза на българските фармацевтични производители, член на Европейската организация на генеричните производителите (EGA), на Европейската организация на производителите на лекарства, продаващи се без рецепта (AESGP) и на Европейската организация на малките и средни фармацевтични компании (Europharm SMC).

Освен в „Софарма” АД, Огнян Донев играе значима роля и в друга водеща публична компания – “Доверие Обединен Холдинг” АД, на което е заместник-председател на Надзорния съвет.

Той е вицепрезидент на Германо-българската индустриално-търговска камара, член на Управителния съвет на КРИБ, член на Управителния съвет на Еврофарм, Брюксел.

Женен е. Има двама сина. Владее немски, английски, руски и италиански език.

Наградите ще бъдат връчени от Иван Искров-управител на БНБ и Ивайло Калфин- заместник-председател на Министерски съвет и министър на външните работи на церемония от 18.00 часа в зала „Триадица” на Гранд хотел „София”  (ул. Гурко № 1).

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Къде си?! - Реших да изчезна за малко, да видя дали изобщо ще усетиш отсъствието ми, дали ще ти липсвам поне малко. - Хайде да престанеш с глупостите, а?! - Добре де, шефе, идвам...
На този ден 14.04   73 г. – По време на римската обсада на израелската крепост Масада стотици евреи извършват акт на масово самоубийство, за да не бъдат пленени. 971 г. – След...