Мадона продаде картина за 7,2 млн. долара

09.05.2013 | 10:15
по статията работи: Георги Георгиев
Парите от платното на Фернан Леже ще отидат за образованието на момичета в Близкия изток и Южна Азия
Мадона продаде картина за 7,2 млн. долара

Картина на френския художник Фернан Леже, притежавана от Мадона, бе продадена на търг за 7,2 млн. долара в Ню Йорк, информира „Би Би Си“.

Певицата купува произведението на известния кубист „Три жени на червената маса“ през 1990 г. на цена 3,4 млн. долара. В изявление на аукционната къща Сотбис се казва, че парите от продажбата ще отидат в основаната от Мадона фондация Ray of Light, която подкрепя различни проекти за образование на момичета в Близкия изток и Южна Азия.

Благодаря на всички, които помогнаха това да се случи“, написа по случая поп звездата във Facebook. Преди продажбата Мадона заяви, че иска „да размени нещо ценно за нещо безценно, каквото е образованието на момичетата“.

Освен платното на Леже през тази пролетна Сотбис успяват да отбележат и други многомилионни сделки с произведения на изкуството, като като картината на Пол Сезан „Ябълки“ (Les Pommes), която достигна цена от 41,6 млн. долара. Макар и астрономическа, тази сума не можа да догони абсолютният рекорд за цена на картина, който аукционната къща отбеляза миналата година с продажбата на една от версиите на „Викът“ на Едвард Мунк на цена от 119,9 млн. долара.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...