Мадрид иска предсрочни избори в Каталуния през януари

20.10.2017 | 18:00
по статията работи: econ.bg
Каталунци теглят масово пари от банките
Мадрид иска предсрочни избори в Каталуния през януари
Снимка: БГНЕС

Правителството и Испанската социалистическа партия на труда (ISRP) постигнаха споразумение за провеждане на предсрочни избори в Каталуния през януари следващата година, съобщи в. "Периодико", цитиран от БГНЕС.

Това е част от мерките, които ще позволят приемането на член 155 от Конституцията на Испания, спиращ автономията на богатия регион. Основната опозиционна партия в страната и правителството на Мариано Рахой вече са се споразумели за това, но досега не уточнява какви точно стъпки ще предприеме Мадрид. След влизането в сила на член 155, централната власт може да поеме някои от правомощията на каталунските органи и да свика избори.

Испанското правителство вчера обяви, че продължава стъпките по отмяна на автономията на областта Каталуния, след като регионалният сепаратистки лидер заплаши да обяви независимост от Испания, ако Мадрид продължи с „репресията” си.

„Испанското правителство ще продължи с процедурите за възстановяване на законността в каталунското самоуправление”, се казва в изявление.

За събота е насрочено извънредно правителствено заседание, което ще бъде посветено на най-голямата политическа криза в Испания от десетилетия. 

Испанският премиер Мариано Рахой заяви в Брюксел, че неговото правителство, принудено да използва извънредни мерки, е достигнало до критична точка в справянето си с кризата в Каталуния. Според Рахой върховенството на закона е било „ликвидирано“ в Каталуния.

Клиенти на банки в Каталуния теглят пари от финансовите институции, които преместиха централните си офиси на други места в Испания в знак на протест. Всичко това става на фона на политическа криза около инициативата за независимост, предаде Асошиейтед прес. Организацията "Крида демокрасия", която подкрепя независимостта, призова снощи потребителите да окажат натиск на банките, взели такова решение.

Десетки хора днес се редяха на опашки в клона на КайшаБанк (CaixaBank) в центъра на Барселона. Повечето теглеха по 150 или 160 евро от банкомати. Сумите бяха близки до 155 във връзка с члена от испанската конституция, по който централното правителство планира да отнеме част от автономията на Каталуния, за да попречи на местните политици да продължат с отцепването.

"Това e начин да протестираме. Не искаме да навредим на испанската или каталонската икономика", цитира АФП Розер Кобос, 42-годишен адвокат, който е изтеглил от гише 1714 евро - годината на превземането на Барселона от войските на крал Фелипе Пети. Гражданите, подкрепящи независимостта, бяха призовани към подобни действия и от Националната каталунска асамблея и организацията "Омниум културал" в знак на протест срещу правителството на Мариано Рахой, посочва ТАСС.

КайшаБанк и Банко Сабадел, най-големите каталунски банки, са сред финансовите учреждения, изнесли централите си от автономната област.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...