Мей: Сметката за Брекзит ще е ясна след сделка с ЕС

20.10.2017 | 17:45
по статията работи: econ.bg
Мей каза също, че приветства напредъка на преговорите с Брюксел за изхода на Обединеното кралство от Европейския съюз, но смята, че те са само в началото
Мей: Сметката за Брекзит ще е ясна след сделка с ЕС
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Тереза Май заяви, че Великобритания ще стигне до финансово споразумение за Брекзит, едва след като бъдат договорени бъдещите отношения с ЕС.

"Пълното и окончателно споразумение ще дойде като част от окончателната сделка, която получаваме във връзка с бъдещото партньорство. Мисля, че това е абсолютно правилно", каза тя след края на участието си в срещата на върха в Брюксел.

Мей каза също, че приветства напредъка на преговорите с Брюксел за изхода на Обединеното кралство от Европейския съюз, но смята, че те са само в началото.

"Аз съм оптимист за бъдещето на Великобритания и на тези преговори, но знам, че все още имаме много работа за вършене”, посочи ръководителят на британското правителство.

Официалните преговори за условията, според които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни в белгийската столица, почти една година след референдума по въпроса в Обединеното кралство, на който с резултат от 51,9% победиха противниците на евроинтеграцията.

Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще разполагат с половин година за ратификация на постигнатите споразумения в националните парламенти, припомня БГНЕС. 

Междувременно белгийският министър на икономиката Крис Петерс предупреди, че ЕС може да загуби 1,2 милиона работни места, ако Великобритания напусне блока без споразумение. "Потенциалното въздействие за страната ни може да бъде катастрофално", каза той, добавяйки, че без споразумение, Великобритания вече няма да бъде част и от митническия съюз. "Според нашите изчисления митническите такси за внос от Обединеното кралство и износ за Обединеното кралство ще достигнат общо 2,22 милиарда евро", каза министърът.

"При този сценарий Белгия ще загуби 42 000 работни места, Великобритания 526 000 и ЕС - не по-малко от 1,2 млн", уточни той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....