Може ли да се намали ДДС върху храните?

30.07.2013 | 11:10
по статията работи: Ралица Стоянова
МЗХ обмисля въпроса, според финансовото министерство това е невъзможно, защото сме достигнали ограничението за намалени ставки по ДДС
Може ли да се намали ДДС върху храните?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Министерството на земеделието е започнало сондажи дали може да се намали на 10% ДДС за основните храни. Предлага се по-ниският налог да е за плодове и зеленчуци, хляб, пилешко, млечни стоки, свинско месо и колбаси, съобщава в. "Труд".  

Въпросът за ставката на ДДС у нас е бил поставен миналия четвъртък в Калофер пред аграрния министър Димитър Греков от фермери. Земеделският министър е обещал, че ведомството ще помисли върху въпроса. 

Същата тема е била дискутирана и на среща между  зам.-министъра Явор Гечев и представители на агросектора и търговски вериги. Ако България не вземе мерки, пазарът ще бъде залят с евтина стока от Румъния. Северната ни съседка от септември сваля свали данъка за храни до 0%, подобно на Великобритания, Ирландия и Малта.

Гечев вече е обсъждал идеята за по-нисък ДДС и във финансовото министерство със зам.-министър Людмила Петкова, посочват източници на вестника. Земеделското министерство умувало да обвърже по-ниския налог с допълнителни условия. Например, производителите на домати и краставици, които наскоро протестираха заради ниски изкупни цени, трябвало задължително да се обединят в организации на производители, за да ползват преференцията. 

Участието на фермерите в такива съюзи им позволява да кандидатстват по европроекти за пазари на производители, а и да предлагат по-големи партиди продукция. Това от своя страна ще им гарантира място на щандовете в големите търговски вериги. 

Обсъждани са и варианти дали облекчението при млечните стоки да е за всички продукти или само за млякото, отговарящо на евроизискванията за хигиена. Според тях в суровото мляко трябва да има до 100 хил. бактерии, а в 50% от млякото у нас бактериите стигат до 1 млн. броя. Тепърва предстои да се види дали подобна схема може да се контролира и администрира.

Намаляването на ДДС на основните хранителни продукти към момента е само идея, която е предложена от земеделски производители. Министерството на земеделието не е обсъждало тази идея нито на експертно, нито на междуведомствено ниво, пък посочват от Министерство на земеделието до вестника.

От финансовото министерство посочиха пред "Труд", че нулевата ставка на храните от Румъния няма да ги направи по-конкурентни на пазара, защото при реализиране на стоката у нас и върху тях ще трябва да се начисли 20% ДДС. В това се изразява неутралността на данъка, обясниха от ведомството на Петър Чобанов.

България е достигнала ограничението за намалени ставки по ДДС и няма право на повече изключения, обясняват от Министерството на финансите. Според евродирективата за ДДС страните членки имат право на максимум 2 намалени ставки. България прилага 9% ДДС за настаняванията в хотелите и 0% при износ за вътреобщностна доставка.

Някои страни от ЕС прилагат и повече от 2 намалени ставки, но това става по силата на исторически наложили се практики, които са закрепени в директивата. Затова, ако България иска да въведе 10% върху храните, тя ще трябва да се откаже или от по-ниската ставка в туризма, или от нулевата ставка при износа към ЕС. 

Европейската комисия многократно е посочвала, че страните от ЕС трябва да вървят към единна ставка по ДДС, защото намаляването на налога за определени стоки не постига социалните си цели, а в същото време е огромен разход за бюджета. От Брюксел изтъкват, че ниските ставки за храни, лекарства и други стоки в някои от държавите са исторически обусловени и трябва да бъдат отменени постепенно.

Финансовото министерство настоява за единна ставка по ДДС, тъй като въвеждането на диференцирано облагане води до сериозен ръст на данъчните измами.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...