Мораториумът на шистовия газ отива "на ремонт" 3

27.01.2012 | 09:35
по статията работи: Петър Чернев
Според множество експерти забраната е формулирана погрешно и може да създаде проблеми при традиционния добив на горива
Мораториумът на шистовия газ отива "на ремонт"

Забраната за добив на шистов газ най-вероятно ще бъде променена, а мотивите за нейното налагане - преразгледани. Това съобщи ресорният зам.-министър от МИЕТ Делян Добрев, само седмица след като парламентът скоростно гласува рестрикцията.

Добрев каза, че при него са постъпили много становища от експерти, от БАН и от Минно-геоложкия университет. Според тях мораториумът е формулиран погрешно и би създал много проблеми и на традиционния добив на горива. Българската минно-геоложка камара вече излезе със становище, че забраната ще затрудни бизнеса на много от членовете й, пише вестник "Труд".

"Причината е, че част от записаните термини в забраната са некоректни и касаят не само проучване на добива на шистов газ, но и конвенционалните технологии", обясни Добрев. Той допълни, че най-вероятно ще бъде създадена временна парламентарна комисия, в която ще влязат представители на всички партии и независими депутати. Те ще поканят експерти, с които да разгледат мораториума отново и ще пишат доклад дали е въведен коректно, необходима ли е промяна и на какво.

Забраната беше приета от парламента заради масовите протести в страната.

"Депутатите избързаха като приеха мораториума, без да се съобразят с мнението на специалистите. Не може в забраната да фигурира спиране на добива чрез използване на налягане от 20 атмосфери, защото това би ограничило всякакво изземване на нефт и газ под 200 метра”, коментира Христо Казанджиев, експерт към икономическата комисия и бивш директор в МИЕТ. Глобата за нарушаване на мораториума е 100 млн. лева и ако бъдат започнати стриктни проверки, много компании за добив на газ по традиционни технологии ще трябва да спрат работа.

"Необходимо е не само да бъдат записани точните термини в мораториума, но и да се разгледа неговото съществуване. Депутати приеха прибързано исканията на екоорганизациите без да се запознаят със съществуващата световна практика при добива на газ от шисти”, каза Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация. По думите му трябва да бъдат представени всички аргументи "за” и "против” технологията, преди тя да бъде отхвърлена.

Оцени статията:
2.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Даниела Драганова 27.01.2012 | 16:39
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jUzxnQiFvyc
Даниела Драганова 27.01.2012 | 16:39
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jUzxnQiFvyc
Даниела Драганова 27.01.2012 | 17:00
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jUzxnQiFvyc
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...