Мощен шпионски скандал разтресе Силициевата долина

07.06.2013 | 10:00
по статията работи: Георги Георгиев
Щатски агенции за сигурност масово шпионират потребителите на Google, Facebook и още седем водещи интернет компании
Мощен шпионски скандал разтресе Силициевата долина

След като вчера стана ясно, че американската Агенция за национална сигурност (NSA) събира информация за телефонните разговорите на милиони американци – клиенти на мобилния доставчик Verizon, днес в медиите изтече информация, че въпросната агенция е събирала информация за потребителите на девет водещи интернет компании.

Според топ секретни документи, получени от щатския „Вашингтон поуст“ и британския "Гардиън", NSA и ФБР от години прониквали директно в сървърите на девет водещи интернет компании и теглели големи количества най-разнообразна информация за потребителите – аудио и видео чатове, снимки, имейли, документи и пароли. Събраните данни били използвани от анализаторите да следят комуникацията както на местни така и на чуждестранни граждани, за които имало подозрения, че са замесени в терористична или шпионска дейност.

Сред доставчиците на интернет услуги, засегнатите от тайната програмата с кодово име PRISM, са компаниите от Силициевата долина - Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube и Apple. 98% от добитата информация била събирана от три основни източника – Yahoo, Google и Microsoft. Въпросните компании отричат през медиите да са знаели за проекта.

Според публикуваните документи PRISM се ражда след съдебно одобрение през 2007 г. Тя е наследник на секретната програма за незаконно следене на американски граждани, стартирана от администрацията на президента Джордж Буш. Въпросната бива прекратена след скандални медийни разкрития и съдебни дела.

Основната цел на PRISM е да следи чуждестранния трафик, който често преминава през щатски сървъри и да търси информация за дейност, свързана с тероризъм и шпионска дейност.

В изявление, публикувано късно в четвъртък директорът на NSA Джеймс Клапър защити PRISM заяви, че информацията, събрана по тази програма „е една от от най-важните и ценните информации за външното ни разузнаване, която събираме и използваме, за да защитим нацията от най-различни заплахи“.

„Незаконното разкривана на информация за тази важна и изцяло законна програма е осъдително и излага на риск важна защита на сигурността на американците“, продължава Клапър.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....