Над 700 са оплакванията за незаконно съдържание в интернет през 2011 г.

19.10.2011 | 15:26
по статията работи:
Най-често се алармира за детска порнография и онлайн тормоз
Над 700 са оплакванията за незаконно съдържание в интернет през 2011 г.

710 сигнала са получени през последната година на горещата линия за борба с вредното и незаконно съдържание в българското интернет пространство. 225 от тях са искали различни действия, предава БГНЕС, цитирайки Луиза Шахбазян, експерт към Центъра за безопасен интернет.

15 от оплакванията са предадени на ГДБОП и чрез Интерпол до трети страни, а 37 са препратени до други горещи линии от други държави. В 98 от случаите е осъществен пряк контакт със собствениците на сайтовете. Отговор е бил даден на общо 56 запитвания във връзка с различни онлайн проблеми.

На web112.net се получават най-много сигнали, които са свързани с детска порнография и онлайн тормоз. Общо 164 са сигналите за детска порнография, а броят на получените за тормоз е 75. 50 пъти е било алармирано за ксенофобия и расизъм, 49 за порнография, 46 за детска еротика, нудизъм и друг вид неподходящи изображения на деца, 18 - за наличие на порнография за възрастни, която е лесно достъпна и за деца и 10 за подмамване на дете с цел сексуална злоупотреба. По-голямата част от сигналите са анонимни.

Горещата линия за безопасен Интернет е създадена по проект, който е подкрепен от Европейската комисия в рамките на програмата "Безопасен Интернет".

От 19 до 21 октомври в София ше се проведе първата Регионална конференция по кибер сигурност и киберпрестъпност за държавите в Югоизточна Европа. В нея участват висши ръководители и експерти от 20 държави, които ще обсъдят с бизнеса мерки за противодействие на криминалните прояви в интернет. Ще участват още директорът на Сикрет сървис Марк Съливан, заместник помощник-директорът на службата за разследвания Джефри Ървайн и изпълнителният помощник-директор на подразделението "Киберпрестъпления - отговор и услуги" на ФБР Шон Хенри.

Организатори са Министерството на вътрешните работи - сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" към ГДБОП и Международната академия за обучение по кибер разследвания.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Кво ти става бе, Пешо, що се пулиш така?  - Мани, не е за разправяне... тъста си сменил пола...  - Голяма работа, бъди европеец!  - Ти луд ли си бе, не разбираш ли, че вече имам...
На този ден 16.01   27 г. пр.н.е. – Сенатът на Римската империя удостоява за първи път с титлата Август императора Гай Юлий Цезар Октавиан. 927 г. – Кордоба (в дн. Испания) е...