Национален протест на 3 март*

03.03.2013 | 11:35
по статията работи: Петя Бързилска
Протест срещу монополите се провежда в София и в редица градове в страната на Националния празник на България
Национален протест на 3 март*

Днес на Националния празник на България в редица градове в страната и в столицата се провеждат протести.

София

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) започна протестът срещу монополите в столицата. Демонстранти се събраха и на Орлов мост, като по-късно лъчовете на протестиращи се сляха в един общ протест. Митингът на ВМРО също се сля с участниците в протеста. Начело на тяхното шествие се движат младежи с народни носии и народни инструменти. Шествието в София беше километрично.

Протестиращите носеха цветя и български знамена, а лозунгите гласяха "Да не ни лъжат. Да бдим! Граждански съюз "Нетърпимост”.

Участници в протеста в столицата се обявиха за промяна на статуквото. В София някои граждани изразиха мнение, че протестът е знак за "духовна революция" и "надежта за промяна на нещата".

Призивът на националния празник е да се излезе мирно с цветя, които да бъдат оставени на паметниците на героите. Имаше засилено полицейско присъствие.

122015

Снимка: Булфото

Тържествената смяна на караула пред Президентството в София по повод 135-годишнината от Освобождението премина под скандиранията на протестиращите. Чуваха скандирания "Мафия” и "Българи юнаци”, предаде агенция "Фокус".

Най-голямата част от присъстващите бяха на площада пред Българска народна банка (БНБ) и Художествената галерия. Периодично се скандира "оставка" и "мафия", като се чуваха се освирквания. Част от хората в протеста скандираха "България". Много хора държаха национални знамена и портрети на Васил Левски.

Един от координаторите на протеста се обяви за свобода от монополите и олигарсите, както и от мафиотските схеми. Участници в протеста се изказаха срещу ниските доходи и поискаха - гражданите да имат контрол по време на преброяването на гласовете на изборите.

Участници в днешния протест поднесоха цветя пред паметника на Апостола на свободата. Издигнат беше плакат, на който пише "Те продадоха България", поставен на фона на Народното събрание.

Протестът е мирен и преминава спокойно.

122000

Снимка: Булфото

Протестиращите в София заявиха, че утре (4 март) ще направят палатков лагер пред Президентството. Лагерът ще бъде организиран в 11.00 часа. Той ще остане пред сградата на Президентството, докато не бъдат изпълнени трите искания на протестна група "Орлов мост”.

Първото искане на гражданите е свикване на референдум за Велико Народно събрание, второто - за промяна в изборния кодекс и възможност гражданите да участват в избори със свои представители. Третото искане е за мораториум върху изпълнителните дела на банките.

По-рано днес стана ясно, че на 9 март ще бъде проведена национална протестна конференция, на която са поканени представители на 25-те града в Европа, подкрепящи националния протест.

Демонстрации днес има и във Варна, Пловдив, Русе и Благоевград. Сънародниците ни зад граница също ще излязат пред посолствата ни в близо 25 града в подкрепа на протестиращите у нас.

Варна

Хиляди протестиращи се събраха на площада до община Варна. Хората развяваха българското знаме, по-рядко бяха издигнати лозунги срещу монополите или властта. Сред протестиращите имаше хора на всякаква възраст, както малки деца. Засилено е полицейското присъствие.

Между 50 000 и 70 000 варненци излязоха на пореден масов протест срещу монополите с искания за оставката на кмета на Варна Кирил Йорданов, информира БГНЕС.

Милка Кайкова, обявена за дисидент преди 1989 г, чете написано есе от нея, в което се възхвалява българският народ, изтърпял векове гнет и робство. По думите й хората и досега са били потискани и затова са излезли на улицата. Сред протестиращите е докаран и контейнер за отпадъци.

Протестиращите съобщиха, че ще преминат към гражданско неподчинение чрез неплащане на сметките за ток заради неизпълнението на исканията, които до сега са отправени към властимащите за разваляне на договорите с ЕРП-та.

Варненци бяха призовани да подават жалби до електроразпределителното дружество за разглеждане на сметките им. Сред протестиращите са издигнати плакати „И ние ще ви дръпнем шалтера”, „Монополи – робовладелци”, „Долу мафията”, както и плакат с лика на кмета на Варна Кирил Йорданов „Внимание – дупка”.

Сред протестиращите бе съобщено, че ГЕРБ са оттеглили доверието си към кмета Кирил Йорданов, което бе посрещнато с ръкопляскания и възгласи. Протестиращите блокираха кръстовището пред общината. Колоната на гражданите се води от мотори.

Малко по-рано варненци се подредиха, така че направиха надпис "България” и направиха мексиканска вълна.

121998

Снимка: Facebook

С викове „Всеки ден ще е така до победата” завърши протестът във Варна.  Накрая на протеста пред сградата на общината униформените служители на реда бяха повече, отколкото протестиращите.

В 22-ия ден на протести във Варна десетки хиляди души изминаха разстоянието от община Варна, по бул. „Осми приморски полк” до паметника на Васил Левски на спирка Явор, по бул. „Васил Левски” и ул. „Отец Паисий”, бул. „Владислав Варненчик” и по бул. „Мария Луиза” обратно до общината. Въпреки напрежението сред хората на моменти не се стигна до ексцесии и сблъсъци. Маршрутът на протестното шествие бе променян в движение заради разногласия между някой от неформалните лидери на протестите в града. Очаква се протестите да продължат и утре.

Пловдив

Национален протест срещу монополите се проведе и в Пловдив. Стана ясно, че демонтрацията е започнала със скандал. Представител на една от трите групи, на които са се разделили протестиращите, беше залят с кафе от обявилия се за организатор на протеста още от самото начало Павел Иванов. Скандалът щеше да прерасне в бой, ако не бяха се намесили и други участници и представители на полицията, съобщава агенция "Фокус".

На площада пред Централна поща се събраха около 2000 души. Повечето носеха националния трибагреник. На протеста има засилено полицейско присъствие.

Протестиращите в града също така обявиха, че искат оставката на кмета Иван Тотев.

След около половин час скандирания Оставка, Българоубийци и Свалете данъците, множеството пред сградата на Община Пловдив към 13.00 ч. оредя до по-малко от 100-на души, предаде "Пловдив Онлайн".

Бургас

Стотиците протестиращи в Бургас тръгнаха с шествие по централните улици на града. Близо час продължи агитацията площада до съдебната палата. Бяха изпяти няколко народни песни, а протестиращите в Бургас се хванаха на право българско хоро.

Преди да тръгне шествието с минута мълчание бяха почетени хората, които в последните дни се самозапалиха в страната, също така с минута мълчание бяха почетени и загиналите за свободата на България.

Шествието тръгна по улица „Александровска”, а като стигна мястото на тържеството по повод Освобождението на България на площад „Атанас Сиреков” протестиращите граждани започнаха да скандират „Елате с нас, протестът е за вас”.

Протестиращите приканваха и други граждани, спрели от любопитство по улиците да се присъединят към протеста. различни плакати с искания са издигнали протестиращите. „Събуди се, България", „Съединението прави силата!” и дори „Българския народ обича Македония”. Чуваха се скандирания

Протестът в Бургас беше шумени, нямаше инциденти. След като преминаха пред сградата на електроразпределителното дружество протестиращите се отправиха по ул. „Булаир”, която временно бе затворена за движение. Пред паметниците на Христо Ботев и Васил Левски гражданите положиха цветя след едноминутно мълчание. Част от хората, които се включиха в шествието, се отправиха към сградата на общината. Там последваха кратки скандирания и освирквания. Улица „Булаир”, по която премина множеството, е отворена за движение.

Видин

Празнично хоро се изви на протеста срещу монополите във Видин. На хорото се хванаха около 50 души, които за шести път се събраха пред спортната зала, за да изразят недоволството си от мополите и високите сметки за ток.

Присъстващите носеха знамена, а някои от тях и цветя. Актьорът Красимир Рангелов изпълни одата “Опълченците на Шипка” на Иван Вазов. Историкът Захари Захариев разказа как се стига до подписването на Санстефанския мирен договор и припомни интересни факти за Руско-турската Освободителна война.

След това организаторите на протеста Юли Петров и Красимир Михайлов поздравиха гражданите по повод Националния празник на България и ги призоваха да направят шествие до централния площад. Протестиращите преминаха мирно по централната търговска улица на Видин и се присъединиха към празнуващите на площад „Бдинци” граждани. Те носеха знамена и цветя, които поднесоха на Паметника на Трети пехотен Бдински полк.

Велико Търново

Протестиращите във Велико Търново се поклониха пред паметника на Васил Левски. С едноминутно мълчание те отдадоха почит на делото на Апостола, след което изпяха Химна на Република България. Протестиращите оказаха почит на паметник ''Майка България''.

Над 600 са протестиращите. Организаторите спряха шествието, за да благодарят на всички, които са се присъединили. С едноминутно мълчание те отдадоха почит на загиналите за Освобождението на България на паметника ''Велчова завера''. Протестиращите поднесоха цветя в знак на признателност. Те носят плакат с надпис ''Връщаме си България'' и скандират ''Българи юнаци''. Шествието наближава крайната си точка – площад ''Цар Асен I'' пред крепостта Царевец.

Демонстрантите припомнят своите искания, които са национализация на електроразпределителните предприятия, премахване на всички посредници, разсекретяване на всички договори в сектор енергетика, конкретна и прозрачна политика на енергийните източници.

Множеството скандира ''За България – свобода или смърт'', ''Левски, Ботев, България'', "Енерго-Про, отивай си с добро!”, „Мафията вън!”, „Българи юнаци!”, „Партиите вън!”.

122008Снимка: Булфото

Добрич

Поредна неделя протестиращи граждани се събраха пред градинката пред храм „Св. Георги”. Множеството от хора се състоеше от протестиращи, граждани, които полагаха цветя на паметника на Васил Левски в градината, и такива, които влизаха в православния храм да запалят свещица и да се помолят.

Протестът днес беше подкрепен от много млади хора, които се включиха и в последвалото шествие до костницата на загиналите руски войни и паметника на Хан Аспарух, за да се поклонят на героите от Освобождението на България, пише "Добрич онлайн".

Демонстрантите си казаха "последно сбогом" на фалшивите институции и монополите. Днес на протеста доминираха разветите български знамена и плакатите с патриотични послания. В центъра на митинга беше издигнат макет от кашони, обвити с хартия, на която бяха залепени табели на нещата в България, които гражданите се заканват „да изметат” с протестите, желаейки по-добър начин на живот. По думите им нещата за измитане са - партиите, корумпираните политици, ЕРП-тата, фалшивите медии, монополите, олигарсите, фалшивите правителства, фалшивите избори и граждански организации, мафиотските структури. Всичко това е обединено в израза „Порочна система” и символично тя бе разрушена от хората на площада.

Разпространяваше се и декларация с основните искания на гражданите – национализация на всички стратегически отрасли и природните ресурси на страната, смяна на системата, чрез която се формира и контролира управлението в България и създаване на нова система със задължителното участие на граждани и сдружения, също създаване на Национална програма, която включва приоритетите на страната – духовност, история, образование, раждаемост, биоземеделие и селско стопанство, туризъм и икономика. По-късно протестиращите се присъединиха към множеството от хора, събрали се на тържествен ритуал поклонение пред паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски войни.

Благоевград

Около 2000 недоволни благоевградчани се включиха в общонационалния мирен протест на Националния празник на България. Сборен пункт отново бе пред сградата на община Благоевград. Протестът бе открит със слово на Людмила Манова, организатор и член на Инициативния комитет по организацията на протестните действия.

Протестите в Благоевград бяха подкрепени от представители и от община Банско и от Синдиката на полицейските служители. Недоволните граждани отбелязаха Националния празник с химна и развяване на родния трибагреник. Българското знаме стоеше в ръка на всеки един от протестиращите. Възгласи като „По-добре на тъмнина, отколкото от ЧЕЗ светлина” и „Всеки ден ще е така до победата” огласяха множеството по време на протеста.

Демонстрацията в града приключи без инциденти. Полицейски служители следяха за мирното притичане на протеста.

Протестиращи заплашиха, че ако исканията не им бъдат изпълнени, в сряда 6 март, отново в 18.30 часа ще излязат на протест и ще блокират главен път Е-79.

*Статията е обновена в 15.30 ч.

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....