Нетарифните ограничения може да повлияят на българския бизнес след Brexit

06.07.2016 | 14:02
по статията работи: econ.bg
Във финансовата сфера може да се изгуби паспортизирането
Нетарифните ограничения може да повлияят на българския бизнес след Brexit
Снимка: New Balkans Law Office

По-сериозно влияние за българския бизнес след Brexit могат да имат нетарифните ограничения. България ползва много британски опит и експертиза в областта на финансовите, консултантските и адвокатските услуги. Това заяви Камен Шойлев, партньор в правната кантора New Balkans Law Office с офиси в София и Лондон.

Във финансовата сфера например, освен ако не бъде изрично уговорено друго, ще се изгуби паспортизирането, което позволява при регистрация в една страна от ЕС да работиш във всички останали. Възможно е например това да засегне компании от секторите под лицензионен режим. Според Шойлев след 6 месеца до 1 година ще има повече яснота по тези рискове, т.к. тогава ще е вероятно да добият форма намеренията и на Обединеното кралство, и на другите страни-членки по преговорните им позиции за новите форми на взаимен достъп до пазарите им.

Ще има рискове и за някои групи от компании, включващи структури в Обединеното кралство, въпреки че те няма да бъдат веднага и пряко повлияни от евентуалното реализиране на Brexit. Преди референдума от 23-ти юни, New Balkans Law Office са наблюдавали все по-често клиентите им в България да желаят да използват британски дружества заради много по-развитото правораздаване в областите на отношенията вътре в дружествата; с цел да се постигат определени правни ефекти, които българското право не предлага (или предлага само при акционерни дружества); заради възможностите за финансиране (например с рискови капитали, които са много по-изобилни в Лондон); заради ролята наанглийското право при сливания и поглъщания и заради по-добрата репутация, която придава наличието на английско дружество; за фирми които продават глобално, например в софтуерната сфера. Тези добри причини страните да използват английско право и английски корпоративни и правни форми няма да изчезнат в случай на Brexit. Те могат дори да бъдат допълнени с нови поводи за свързване с Обединеното кралство, ако Великобритания бъде принудена да повиши своята конкурентноспособност като намали корпоративния си подоходен данък до ниво под 15%, каквото намерение е заявил вчера британският финансов министър.

Още за влиянието на Brexit може да прочетете в Novinite.bg  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...