Нови 70 млн. евро и преференциални условия ще предоставят Пощенска банка и ЕИФ на малкия и средния бизнес

12.01.2017 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Пощенска банка планира да увеличи подкрепата си за предприемачите през 2017 г. и да открие пет нови специализирани центъра за тях
Нови 70 млн. евро и преференциални условия ще предоставят Пощенска банка и ЕИФ на малкия и средния бизнес
Снимка: под лиценза на creative commons

Нови 70 млн. евро и преференциални условия за финансиране ще предоставят Пощенска банка и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) на малкия и среден бизнес в страната. През 2016 г. Пощенска банка се доказа като коректен партньор на малкия и среден бизнес, предлагащ не само оптимални условия, но и иновативни решения за предприемачите от различни области в страната. Сега банката разширява възможностите за изгодно финансиране на бизнеса, подписвайки гаранционно споразумение с ЕИФ за 70 млн. евро по оперативна програма „Инициатива за МСП“. Споразумението е за предоставяне на гаранция по отпусканите от банката кредити с 60% покритие от ЕИФ. 

„Ние разбираме нуждите на предприемачите и затова се опитваме непрекъснато да предоставяме модерни продукти, индивидуален подход и финансиране при преференциални условия, с помощта на които да осигурим стабилна основа на фирмите и да стимулираме тяхното развитие и растеж. Има все по-добри проекти, които стигат до нас, а компаниите стават все по-гъвкави и предприемчиви, залагайки на различни и иновативни решения, като това може само да ни радва. Вярваме, че бизнесът заслужава подкрепа и ще продължим да му я предоставяме“, коментират от Пощенска банка. 

С програмата „Инициатива за МСП“ Пощенска банка ще осигури на своите клиенти още по-лесен достъп до финансиране, приоритетно обслужване и отлични условия по кредита. Целта е средствата по тази програма да бъдат предоставени в полза на българския бизнес до края на 2017 г. От преференциалните условия ще могат да се възползват компании, които се нуждаят от оборотен капитал, планират инвестиции за укрепване и развитие на основната дейност, реализиране на нови проекти или навлизане на нови пазари. Програмата обхваща МСП, включително стартиращи фирми от всички сектори на икономиката. Заемите ще се предоставят за срок от 2 до 12 години, като максималният размер на един кредит може да бъде 5 млн. евро. 

Програмата „Инициатива за МСП“ за България е съвместен инструмент на Европейската комисия, Европейския инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка и има за цел да стимулира кредитирането в сегмента, разкриването на нови работни места и насърчаването на инвестициите и растежа. България е първата държава от региона и третата в Европа, която ще се възползва от възможностите на инструмента и ще подпомогне увеличаването на конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия.

В страната вече работят 20 специализирани центъра „Банкиране малък бизнес“ и 8 бизнес центъра за средни корпоративни клиенти (с годишен оборот до 30 млн. лв.) на Пощенска банка, като през 2017 г. предстои да бъдат открити пет нови. „За 2016 г. отчетохме над 40% повече искания за кредит от предприемачите в страната, основно от производители, като очакванията ни са, че този процент ще нарасне още. Всичко това може само да ни радва, защото именно малките и средни предприятия са двигателят на нашата икономика“, допълват от финансовата институция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
Мъж отива при банковия си консултант и казва: - Искам да започна малък бизнес. Какво трябва да направя? - Съвсем просто е - отвръща мениджърът. - Купете си голям и чакайте...
На този ден 25.05   1572 г. – Григорий XIII е избран за папа. 1659 г. – Ричард Кромуел се отказва от титлата си Лорд-протектор (държавен глава) на Англия, което е начало на...