ОИСР очаква по-силен растеж на световната икономика през новата година

11.01.2017 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Позитивната промяна на цените на активите след избирането на Доналд Тръмп за следващия президент на САЩ показва, че инвеститорите очакват увеличаване на икономическия растеж и на инфлацията в САЩ през 2017-а година
ОИСР очаква по-силен растеж на световната икономика през новата година
Снимка: под лиценза на creative commons

Глобалната икономика е на път да ускори растежа си през настоящата година, като само Индия показва признаци за предстоящо забавяне, показват водещи индикатори, публикувани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Според проучването на базираната в Париж организация, бъдещата глобална бизнес активност се подобрява благодарение на ускоряване на икономическия растеж в САЩ и на останалите развити икономики, както и на големите развиващи се икономики като Китай и Бразилия.

Водещите индикатори на ОИСР са в съответствие с очакванията на някои други важни международни институции като Световната банка, която ден по-рано прогнозира, че глобалният икономически растеж ще достигне през настоящата година 2,7% спрямо миналогодишното посткризисно дъно от 2,3 на сто.

До май 2016-а година, водещият индикатор за САЩ подсказваше забавяне на икономическия растеж, след което този индикатор показваше няколкомесечна стабилизация, но последните данни, базиращи сe на информация към ноември, сочат за ускоряване на растежа за втори пореден месец.

Позитивната промяна на цените на активите след избирането на Доналд Тръмп за следващия президент на САЩ показва, че инвеститорите очакват увеличаване на икономическия растеж и на инфлацията в САЩ през 2017-а година в отговор на обещания от новата американска администрация тласък на държавните разходи за инфраструктура и за намаляване на данъците. Показателите на ОИСР обаче предполагат, че водещата икономика в света се намираше на възходящ път на развитие още преди изборите и поради това има по-голям риск от прегряване, ако тя получи прекалено много стимули от новата администрация на Белия дом.

Основно изключение от глобалния икономически подем се очертава да представлява Индия, като според ОИСР нейната икономика дава признаци на отслабване на растежния импулс.

За разлика от Индия, водещите индикатори на ОИСР сочат за стабилизиране на икономическия растеж на Италия след сигналите за забавяне, регистрирани месец по-рано.

Водещите индикатори на ОИСР са предназначени да осигурят ранни сигнали за повратни точки между растежа и забавянето на икономическата активност и се основават на различни серии от данни, които в исторически план предвиждат колебания в бъдещата икономическа активност. Промените в икономическата активност, за които сигнализират тези индикатори на организацията, обикновено са факт след шест до девет месеца.

Съставният водещ индикатор на ОИСР за нейните 34 страни - членки стабилизира през ноември на ниво от 99,8 пункта. Трябва обаче да се има предвид, че индекс под важното ниво от 100,0 пункта предполага за наличието на икономически растеж, който е по-слаб от нормалното.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
Такива понятия като "вечност" и "безкрайност" започвам да ги разбирам само тогава, когато отивам по работа в някой от все по-многобройните офиси, пълни със секретарки и чиновници...
На този ден 29.04.   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани. 1859 г. – Започва...