ОИСР очаква по-силен растеж на световната икономика през новата година

11.01.2017 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Позитивната промяна на цените на активите след избирането на Доналд Тръмп за следващия президент на САЩ показва, че инвеститорите очакват увеличаване на икономическия растеж и на инфлацията в САЩ през 2017-а година
ОИСР очаква по-силен растеж на световната икономика през новата година
Снимка: БГНЕС

Глобалната икономика е на път да ускори растежа си през настоящата година, като само Индия показва признаци за предстоящо забавяне, показват водещи индикатори, публикувани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Според проучването на базираната в Париж организация, бъдещата глобална бизнес активност се подобрява благодарение на ускоряване на икономическия растеж в САЩ и на останалите развити икономики, както и на големите развиващи се икономики като Китай и Бразилия.

Водещите индикатори на ОИСР са в съответствие с очакванията на някои други важни международни институции като Световната банка, която ден по-рано прогнозира, че глобалният икономически растеж ще достигне през настоящата година 2,7% спрямо миналогодишното посткризисно дъно от 2,3 на сто.

До май 2016-а година, водещият индикатор за САЩ подсказваше забавяне на икономическия растеж, след което този индикатор показваше няколкомесечна стабилизация, но последните данни, базиращи сe на информация към ноември, сочат за ускоряване на растежа за втори пореден месец.

Позитивната промяна на цените на активите след избирането на Доналд Тръмп за следващия президент на САЩ показва, че инвеститорите очакват увеличаване на икономическия растеж и на инфлацията в САЩ през 2017-а година в отговор на обещания от новата американска администрация тласък на държавните разходи за инфраструктура и за намаляване на данъците. Показателите на ОИСР обаче предполагат, че водещата икономика в света се намираше на възходящ път на развитие още преди изборите и поради това има по-голям риск от прегряване, ако тя получи прекалено много стимули от новата администрация на Белия дом.

Основно изключение от глобалния икономически подем се очертава да представлява Индия, като според ОИСР нейната икономика дава признаци на отслабване на растежния импулс.

За разлика от Индия, водещите индикатори на ОИСР сочат за стабилизиране на икономическия растеж на Италия след сигналите за забавяне, регистрирани месец по-рано.

Водещите индикатори на ОИСР са предназначени да осигурят ранни сигнали за повратни точки между растежа и забавянето на икономическата активност и се основават на различни серии от данни, които в исторически план предвиждат колебания в бъдещата икономическа активност. Промените в икономическата активност, за които сигнализират тези индикатори на организацията, обикновено са факт след шест до девет месеца.

Съставният водещ индикатор на ОИСР за нейните 34 страни - членки стабилизира през ноември на ниво от 99,8 пункта. Трябва обаче да се има предвид, че индекс под важното ниво от 100,0 пункта предполага за наличието на икономически растеж, който е по-слаб от нормалното.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Резултати | Архив
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
Две бизнес дами си говорят: – Искаш ли да отидем утре на концерт? – Какъв концерт? – Ами такъв, рок групи свирят под мотото "Рок срещу наркотиците". – Тия пък, по-добре да...
на този ден 17.02   364 г. – Детрониран и убит е византийският император Йовиан за неговата силна привързаност към християнството. 1568 г. – Императорът на Свещената Римска...