ОПЕК е преизпълнила с 5 на сто задълженията си за намаляване на добива на петрол

14.11.2017 | 17:30
по статията работи: econ.bg
В сравнение с октомври миналата година единадесет страни от ОПЕК са свили добива на петрол в рамките на съответните споразумения със страните, които не влизат в картела общо с 1,334 млн. барела на ден
ОПЕК е преизпълнила с 5 на сто задълженията си за намаляване на добива на петрол
Снимка: под лиценза на creative commons

ОПЕК е намалила добива на петрол през октомври със 150,9 хил. барела на ден – до 32,589 млн. барела на ден. Това се казва в ноемврийския доклад на организацията, въз основа на данните на вторични източници.

„Добивът на петрол се е увеличил в Ангола, Либия и Саудитска Арабия, докато понижение на нефтопроизводството се наблюдава основно в Ирак, Нигерия, Венецуела, Алжир и Иран“, се казва в доклада.

В сравнение с октомври миналата година единадесет страни от ОПЕК са свили добива на петрол в рамките на съответните споразумения със страните, които не влизат в картела общо с 1,334 млн. барела на ден при обещани 1,266 млн. барела. В тези страни влизат Алжир, Ангола, Еквадор, Габон, Ирак, Кувейт, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ, Венецуела и Екваториална Гвинея. Това означава, че през октомври страните от ОПЕК са преизпълнили задълженията си по виенската сделка с 5%.

ОПЕК и страните, които не членуват в картела се договориха в края на 2016 г. във Виена за намаляване на добива на нефт общо с 1,8 млн. барела на ден от октомврийското ниво. Споразумението бе сключено през първото полугодие на 2017 г. и през май бе продължено с още девет месеца до края на март 2018 г.

Либия и Нигерия, според условията на виенската сделка са освободени от задълженията по понижение на добива. През октомври Либия е увеличила производството на нефт в месечно изражение с 42,3 хил. барела на ден до 962 хил. барела на ден. Нигерия, напротив е свила добива с 54,4 хил. барела на ден – до 1,738 млн. барела на ден.

Саудитска Арабия, която е най-големият производител в ОПЕК, според данните на вторичните източници е увеличила производството с 16,9 хил. барела на ден – до 10 млн. барела на ден.

По данни на кралството, добивът се увеличава с 82,9 хил. барела на ден до 10,056 млн. барела на ден. Като цяло обаче Саудитска Арабия обаче е преизпълнила задълженията си по сделката с ОПЕК с 12 %.

Дела на петрола на ОПЕК на световния пазар за октомври е намалял с 0,3 процентни пункта, до 33,7%, се казва още в доклада.

От документите става ясно, че ОПЕК запазва прогнозата си за добив на черно злато и кондензат за Русия през 2017 г. на нивото на октомврийската прогноза – до 11,04 млн. барела на ден. В сравнение с 2016 г. обаче данните намаляват с 0,04 млн. барела на ден.

За следващата 2018 г. по прогноза на ОПЕК, добивът на петрол и кондензат в Русия ще продължи да намалява – с 10 хил. барела на ден – до 11,03 млн. барела на ден.

ОПЕК подобрява и прогнозата си за търсенето на петрол в света през 2017 г., повишавайки я със 74 хил. барела на ден в сравнение с октомврийската оценка – до 96,94 млн. барела на ден.

В сравнение с 2016 г. ръстът е от порядъка на 1,53 млн. барела на ден, като при това в ноемврийския доклад е преразгледано и значението на търсенето през 2016 г.

Търсенето на петрола на ОПЕК през 2017 г., според очакванията ще съставлява 33 млн. барела на ден, което е с 0,71 млн. барела на ден повече от аналогичните данни за 2016 г. Едновременно с това ОПЕК понижава прогнозата си за предложенията на пазара на петрол от страна на държавите, които не са в състава на картела с около 0,02 млн. барела на ден – до 57,67 млн. барела на ден.

Понижена е и прогнозата за 2018 г. - с около 0,1 млн. барела на ден – до 58,54 млн. барела на ден.

По предварителни данни общите предложения на пазара на  петрол в света през октомври са се повишили с 0,53 млн. барела на ден в сравнение със септември – до 96,71 млн. барела на ден.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Резултати | Архив
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
Майкрософт обмислял да пусне нова руска версия на Windows. При нея вместо надпис "Открито е ново устройство, да инсталирам ли драйвери", ще излиза надпис "Открито е ново устройство. Трябва да го...
На този ден 20.01   1320 г. – Херцог Владислав I става крал на Полша. 1600 г. – Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. 1841 г. – Китай отстъпва Хонконг на...