ОПЕК и Русия уточняват днес подробности за свиване добива на петрол

10.12.2016 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Руският енергиен министър Александър Новак вече е във Виена и заяви, че е оптимист за постигането на споразумение
ОПЕК и Русия уточняват днес подробности за свиване добива на петрол
Снимка: БГНЕС

Споразумението на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) да съкрати добивите на петрол през 2017г., за да повиши цената му, ще бъде поставено днес на изпитание от преговорите с държави извън картела - и най-вече с Русия - за подробности как и те ще се включат.

Засега от ОПЕК обявиха само, че добиващите извън организацията са обещали да орежат 600 000 барела дневно. Това е два пъти по-малко от 1.2 млн. барела, които ще съкратят членовете на ОПЕК и се предполага, че руснаците ще се съгласят да отговарят за 50% от тези 600 барела.

Руският енергиен министър Александър Новак вече е във Виена и заяви, че е оптимист за постигането на споразумение. Въпросът е кога руснаците ще започнат съкращенията - ОПЕК обещава да активира схемата си от 1 януари и саудитците вече уведомиха Европа и Америка за намаления добив, а Москва говори за "постепенно" намаляване през първото полугодие.

В събота на срещата се очаква да присъстват още Судан, Южен Судан, Малайзия, Оман, Азербайджан, Казахстан и Мексико, даващи 18% от световния дневен добив. Всички искат да се изясни на базата на каква статистика ще се правят съкращенията и колко продължителен ще е новият режим.

Казахстан, например, не желае да намалява производството си, особено след като неотдавна заработи ново голямо петролно поле, а прогнозите на ОПЕК са за нови 210 000 барела дневно казахстански петрол през 2017 г.

Мексико иска отговор дали намаляващото по естествени причини производство на отделни страни ще се тълкува като "съкращение" - в плановете на страната добивът за 2017г. ще е с 10% по-малък, или 200 000 барела на ден.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че два дни преди споразумението от 30 ноември Саудитска Арабия е казала, че няма да участва, ако и руснаците не се включат. Наложило се иранският президент да разговаря по телефона с Владимир Путин и да получи обещание от него.

Това е демонстрация, че никоя страна производител не иска да съкращава добив и в същото време друга да заеме освободената пазарна ниша. Освен това ОПЕК и Саудитска Арабия изпращат ясен сигнал, че всяко бъдещо съкращаване на добива от организацията ще се реализира само при ангажимент и от производителите извън нея, обяснява изданието.

Ако в събота всички приемат условията за съкращаването на общо 1.8 млн. барела дневно, това означава, че започва работа за изтегляне от пазара на еквивалента на 2% от дневните доставки.

В същото време ще се следи дали доибивът в САЩ няма да компенсира това намаление, защото там повишена цена на петола стимулира работата на сондите за т.нар. шистов петрол, а и нови технологии свалиха през последните години производствените разходи още повече.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...